Annons
Nyheter

Svär sig fri från knarkaffär: ”Jag var bara resesällskap”

Nyheter • Publicerad 29 november 2007

FÄRJESTADEN

Om man ska tro 52-åringen från Färjestaden som just nu åtalas för inblandning i grov narkotikaverksamhet så har han haft en himla otur. Han skulle ju bara åka med kompisen som ”resesällskap”. Att kompisen skulle gå och hitta ett och ett halvt kilo amfetamin var ju ingenting han kunde veta.

Annons

Den stora knarkrättegången gick på onsdagen in på sin andra dag. Av de fem åtalade männen framställs den 52-årige ölänningens roll som all mer viktig. Men inför tingsrätten drabbades 52-åringen allt som oftast av glömska när åklagaren Gunilla Öhlin konfronterade honom med uppgifter.

– Kommer jag inte ihåg, var det vanligaste svaret på åklagarens frågor.

PENGAR AV MAMMA

Det var den 1 oktober som 52-åringen åkte med en 58-åring från Kalmar och en 30-åring från Bergkvara till Malmö.

– Jag åkte med som sällskap. Jag hade ju ändå inget att göra, jag är ju pensionär, säger 52-åringen.

Åklagarsidans linje är att 52-åringen följde med till Malmö i 58-åringens bil för att sedan med tåg eller buss på egen hand ta sig till Kalmar med upphämtat knark. Åklagaren bevisar sin tes med hjälp av tågtidtabeller i 58-åringens bil, telefonavlyssning och kontoutdrag. 52-åringen har rört sig med stora summor pengar. Själv förklarar han pengarna med att han sparat pensionen och att han fått pengar av sin mamma.

”UPPHITTAT KNARK”

Dagarna innan Malmöresan åkte 52-åringen själv först till Köpenhamn och sedan till Lübeck. Med sig hade han nästan 30 000 kronor.

– Pengarna skulle jag använda till att köpa ett ambulerande gatukök, men det blev inte så, säger 52-åringen.

I Malmö gick allt snett för kumpanerna från Kalmar. Polisen som haft spaning på männen slog till när 58-åringen lade in ett och ett halvt kilo amfetamin i bilen. Att 58-åringen ”hittat” knarket tror inte åklagaren på. Inte heller att han hade för avsikt att lämna in knarket till polisen.

Annons

– Rätt var det är så kommer polisen, beskriver 52-åringen.

52-åringen och 58-åringen riskerar båda långa fängelsestraff.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons