Nyheter

Svampangrepp hotar Ölands askar

Nyheter • Publicerad 4 juli 2006

Stora mängder ask på framförallt Öland och Gotland har drabbats av svåra svampangrepp. Svampen, som ännu är okänd, hindrar trädets knoppar på fjolårsskotten från att slå ut. Svampens angrepp på grenarna kan också växa vidare in till stammen och orsaka skador så att trädet slutligen dör.

– Vi kan i dagsläget bara göra en grov uppskattning, men bedömningen är att årets angrepp på ask är de svåraste som vi sett hittills. Vi får hela tiden in rapporter om skador från drabbade skogsägare och allmänhet, säger Lars Karlsson skogsvårdskonsulent på Skogsstyrelsen, Nybro distrikt.

Sjukdomen som drabbar askarna kallas för askskottsjuka eftersom det framförallt är unga skott som drabbas. Fjolårsskottens nya knoppar slår inte ut på våren utan skotten blir rödaktiga eller bruna till följd av att innerbarken dött. Angreppen på grenarna kan växa vidare in till stammen och resultera i sår som i sin tur kan leda till att hela trädet dör.

I Sverige uppmärksammades sjukdomen för första gången omkring år 2000 men årets angrepp bedöms som extra omfattande. Det är framförallt Öland och Gotland som drabbats.

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har isolerat en svampart som förekommit i samband med skadorna och det är troligen svampen som är orsak till sjukdomen. Svampen har dock ännu inte gått att identifiera. Svampangreppen är inte bara ett skötselproblem utan utgör också ett allvarligt bekymmer för den biologiska mångfalden.

– Brist på kunskap gör att vi för närvarande bara kan rekommendera skogsägare som har omfattande skador på sina askar att rädda så mycket av virkesvärdet som möjligt inom ramarna för den hänsyn som ska tas till den biologiska mångfalden. Det krävs mer forskning innan vi får svar på frågorna om hur skadorna kommer att utveckla sig eller om de går att förebygga, säger Hans Samuelsson, skötselspecialist på Skogsstyrelsen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.