Nyheter

Susanna vann SM i hudvård

Nyheter • Publicerad 20 november 2006

Susanna Faghihi från Färjestaden har vunnit SM i Hudvård. Finalen hölls på Privatskolan för Hudvård och Spa i Stockholm. I november 2007 åker Susanna som första svensk någonsin i kategorin Hudvård till Yrkes-VM för att representera Sverige.

– Jag fattade inte att det var sant, jag sa inget utan tog bara emot priset, säger Susanna.

Susanna Faghihi går på Privatskolan för Hudvård och Spa, som är en av tre privatskolor i Sverige som utbildar hudterapeuter. Skolans utbildning är förstklassig, internationell och ger möjlighet att arbeta både i Sverige och utomlands. I utbildningen som är på ett år och fem månader, ingår både praktik och teori. Skolan driver egen salong, dit allmänheten kommer för att få hud- och spa-behandlingar.

– Utbildningen är på 1200 timmar och de sista månaderna ägnas bara åt spa-behandlingar, berättar Birgitta Thorsell, lärare vid skolan.

Skolan tog full pott vid tävlingen, även andra plats, Isabell Norman, och tredje plats, Sofia Söderqvist, är elever på skolan. Det är Birgitta Thorsell som har tränat och fungerat som handledare för denna framgångsrika trio.

Nio personer deltog i finalen. Tävlingsmomenten bestod av ansiktsbehandling med färgning av fransar och ögonbryn, makeup, vaxning, massage och pedikyr med lack.

– När de sa att jag hade vunnit, fattade jag inte att det var sant. Jag gick bara fram, tog emot priset och satte mig igen, säger Susanna och skrattar.

Efter tävlingen blev det gratulationer och skumpa. Birgitta Thorsell hade ordnat med champagne, ordensband som det stod Sweden nr 1, 2 och 3 på och även en liten drottningkrona till vinnaren.

– Min kompis vet att jag inte tycker om sådant prål, så hon skrattade gott när hon fick se vad Birgitta ville att jag skulle sätta på mig.

Någon minut fick kronan sitta på hjässan, sedan åkte den av och inte ens för Ölandsbladets räkning tog Susanna på sig kronan, men med på bild fick den vara i alla fall.

Alla som har vunnit SM i sin yrkeskategori kommer att träffas några gånger fram till VM i Japan och man åker dit som ett enda svenskt landslag och stöttar varandra.

Susanna är klar med sin utbildning i februari 2007. Men eftersom hon nu vann SM och ska ställa upp i VM i Japan så kommer hon att vara kvar i Sverige fram till tävlingen. Skolan kommer att se till att Susanna har arbete under året och man kommer ha täta mentorkontakter.

– När man är klar och erhåller det särskilda Cidesco-diplomet kan man arbeta som hudterapeut i hela världen.

Susanna har hela sitt liv varit intresserad att ta hand om sig själv och sin kropp, men var väl inte riktigt medveten om att man kan jobba och försörja sig på det här.

– Det var mamma och min syster som läste om utbildningen i en tidning och de tyckte att jag skulle anmäla mig.

Susanna tycker att utbildningen verkligen har varit tuff. De tre första månaderna var det väldigt intensivt med mycket teori.

Skolan tar in 20 personer per utbildning och man har intagningar i augusti, oktober, januari och mars.

Det är inte bara väldigt viktigt att man gör rätt när man utför pedikyr, manikyr, vaxning utan man måste även själv se bra ut.

– Under utbildningen blir man bedömd för hur man ser ut, hur man beter sig, om allt är rent och skrynkelfritt. Ens uppträdande är lika viktigt som den behandling man utför.

I början utförde Susanna och hennes kompisar behandlingar på varandra för att träna. Första gången Susanna hade en ”riktig” kund gjorde hon en ansiktsbehandling.

– Det var kul. Jag hade gjort det så många gånger på mina kompisar att det var skönt att det äntligen var på riktigt.

Och på riktigt blir det i Japan i november 2007 då vi hoppas att Susanna blir bäst i världen på hudvård.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.