Annons
Nyheter

Surt på nätet för underkända restauranger

Nyheter • Publicerad 29 oktober 2009

Ett klick på nätet kan avslöja matsnusket och avgöra restaurangbesöket.

– Idén är jättebra, säger Jan Ekelin, livsmedelsinspektör i Borgholms kommun, och sneglar söderut, mot liknande exempel i Skåne.

Annons

En glad smiley – du äter utan risk.

En sur smiley – du äter på egen risk!

Efter sommarens restaurangskandaler på Öland där många personer matförgiftats, och i ett fall till och med salmonellasmittats, funderar miljö- och byggnadsförvaltningen på ett offentligt betygsystem.

– Smileyfigurer i lätt-version, på nätet, avslöjar livsmedelsinspektör Jan Ekelin.

Höganäs kommun har det system Borgholm tittar på.

Under rubriken ”livsmedel” på Höganäs kommuns hemsida hittas dessa Smilye-omdömen med kommentar.

Tre olika Smileys används i Skånekommunen, den gladaste för ”godkänt utan anmärkning”, den något mindre glade men fortfarande nöjde för ”godkänt med anmärkning” medan sur gubbe är underkänt inspektionsresultat.

I kommentarerna räknas konstaterade brister upp. Nyhamns Matstugan har som exempel en sur gubbe (underkänt) med kommentaren ”otillåten hantering, egenkontroll, personlig hygien (hårskydd), skadedjur, lokalen, golvförvaring”.

– Det här är något vi funderar på att ha här, men det är fortfarande bara i planeringsstadiet. Om idén, som är jättebra, blir av kan vi tänka oss att hela inspektionsrapporten ska ligga ute på nätet, om man klickar på gubben finns rapporten där, planerar Jan Ekelin.

Han ser flera fördelar med omdömen på nätet.

Annons

– Konsumenten kan lättare ta del av inspektionsrapporterna, de är offentliga men finns här på förvaltningen och då är det mest ni journalister som tar del av dem.

– Sedan underlättar det för konsumenten att göra ett aktiv val, vilken restaurang ska han eller hon välja, säger Jan Ekelin utan att själv vidareutveckla tankegången med ”restaurangen med en massa brister eller den med nästan inga alls?”.

Däremot gör Ekelin och kollega Sara Brattström tummen ner för ett annat Smiley-system, det Helsingborg använder.

– Där har de Smiley-skyltar, enbart glada sådana, som godkända restauranger får låna och sätta upp. Men det är för resurskrävande och även det vi tittar på kräver resurser. Idén är jättebra, sedan handlar det om att hur det ska genomföras, säger Jan Ekelin.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons