Annons
Nyheter

Succén borgar för ölandstillverkning

Nyheter • Publicerad 13 november 2008

STOCKHOLM/BORGHOLM

– Vi har inlett förhandlingar med Borgens Konserver och vår intention är att komma igång med tillverkning på Öland i mars, säger Fredrik von Essen, vd och marknadsansvarig för Svenska Matupplevelser, som tillverkar och distribuerar Eriks Såser, komponerade av stjärnkocken Erik Lallerstedt.

Annons

– Sedan den 10 november är våra produkter grundsortmentlistade i ICA:s utbud över hela Sverige, vilket betyder över 1 000 nya butiker, berättar Fredrik von Essen.

Hittills har företaget, som startade i maj i år, distribuerat sina produkter till flertalet av Vi-butikerna, Sabis och några utvalda Coop-butiker och här kan man tala om en rivstart.

– Vi tyckte inte det fanns några riktigt bra färdiglagade såser att köpa i affären, så jag frågade rätt och slätt Erik vad han tyckte. Och här står vi nu, säger Fredrik, företagets grundare och kompanjon med Erik Lallerstedt.

PETERSSON & BENDEL

– Jag höll på med såser för 30 år sedan. Men det fanns inga kylbilar på den tiden. Ett lass stod lite för länge i solen, så det slutade i sann Petersson & Bendel-anda med att jag fick lägga ned projektet. Jag slutade dock aldrig att tro på idén. Därför kändes det aktuellt att ta upp upp den igen. Vi hoppades på att marknaden längtade efter kvalitetssåser gjorda på hantverksmässiga grunder, säger Erik Lallerstedt.

Och det gjorde den alltså med besked. På matmässan Det Goda Köket den gångna helgen stod Erik och Fredrik tillsammans med ytterligare sex medarbetare och langade burkar med olika såser över disken.

– Det var ett enormt tryck på mässan och vi sålde jättebra, mer än vi någonsin kunde drömma om, säger Fredrik och tillägger att han kommer igen med ett besked om det planerade samarbetet med Borgens.

AVTAL KLART INNAN JUL

Ett konkret avtal måste nämligen vara klart innan jul.

– Erik har för övrigt redan utnämnt sig själv som ölandsansvarig för såserna och då blir väl jag ölandsassistent, säger Fredrik von Essen och ler.

Svenska Matupplevelser har alltså haft en riktig rivstart, eller snarare smakstart. Bolagets omsättning i år (sju månader) beräknas till närmare tio miljoner kronor och prognosen för helåret 2009 till 24 miljoner kronor.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons