Annons
Nyheter

Stridsdagar i Eketorp lockar både stora och små

Nyheter • Publicerad 17 juli 2009

Den karaktäristiska klangen av svärd mot sköldar hörs ända från ingången till Eketorps borg. Längst bort i hörnet kämpar Iggy Dahlgren Thresh med ett långt spjut och siktar mot en sköld på marken.

Stridsdagarna på Eketorp är i full gång.

Annons

Borgen är sig lik, med undantaget att det finns fler svärd och vapen än vanligt där inne.

– Barnen håller på så mycket med dataspel så det är roligt att uppleva något sådant här. Och de tycker det är roligt, särskilt eftersom alla är utklädda i tidsenliga kläder, säger Iggys mamma Johanna Dahlgren Thresh.

En bit bort har tvillingarna Alex och Hannes Oskarsson hittat varsitt svärd, och med gemensamma krafter fäller de till slut sin vikingamotståndare.

Det är de historiska föreningarna Västgöta hird, Liunga hird och Uladsbo härskri som håller i workshop och stuntskola under stridsdagar.

– Barnen får prova på vapen och lära sig hur de ramlar och drar i håret utan att det gör ont, eller hur de sparkar utan att det är farligt, berättar Emmelie Bengtsson från Västgöta hird.

Alex och Hannes storasyster Emma Oskarsson tycker det är kul att testa vapnen:

– Vi har hållit på med den här tidsperioden på tema i skolan, så jag känner igen mig, säger hon.

Utanför borgen har folk samlats i en stor cirkel runt två fäktare med långa svärd. Malmös historiska fäktskola visar hur stridskonsten utövades förr i tiden. Till en början visar de en tysk teknik från sent 1200-tal och därefter går de vidare till den italienska tekniken med långsvärd.

– Alla delar av svärdet går att använda som vapen i långsvärdsfäktning. Knoppen längst ut på skaftet kan man använda och slå någon i huvudet med, förklarar Nils Fält samtidigt som två av hans jämlikar visar hur man går till väga.

Malmös historiska fäktskola har en löpande verksamhet under hela året.

Annons

– Om man ändå vill ha en motionsform så varför inte hålla sin egen kulturhistoria vid liv. Japan bevarade sin stridskonst när krutet förbjöds, men här i Sverige försvann svärden i princip samtidigt som krutet infördes, säger Nils Fält.

Inne i borgen har fäktskolan också ett tält där nyfikna kan testa olika svärd, sköldar och hjälmar.

– Det här är något som lätt fascinerar människor. De små vill gärna prova på att vara krigare och de vuxna kan inte riktigt hålla sig därifrån, säger Nils Fält.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons