Annons
Nyheter

Striden om Svärdet fortsätter

Nyheter • Publicerad 20 februari 2012

ÖLAND

Riksantikvarieämbetet fortsätter sin strid mot Svärdet-upptäckarna. Nu ber de Försvarsmakten om hjälp för att hitta vraket.

Annons

Svärdets position hålls fortfarande hemlig av upptäckarna Deep Sea Productions. Vraket ligger på internationellt vatten och risken för plundring är stor. De vill veta hur vraket ska skyddas innan de offentliggör positionen.

Detta irriterar Riksantikvarieämbetet som vill vara säkra på om vraket ligger på internationellt vatten. ”Det har betydelse för dess rättsliga skydd och för utredningen av det fornminnesbrott som har anmälts“, skriver de i ett pressmeddelande.

Riksantikvarieämbetet vänder sig nu till försvarsmakten för att få hjälp med att hitta vraket och sedan skydda det från plundring.

– Vi har inte lämnat något besked än till Riksantikvarieämbetet. Vi undersöker om vi har möjlighet att ta fram positionen. När vi vet kommer de att få besked, säger Marie Tisäter, informatör på Försvarsmakten.

ALEXANDER JENSEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons