Annons
Nyheter

Strands drinkbord granskade av länsstyrelsen

Nyheter • Publicerad 28 december 2007

Strands omdiskuterade och anmälda spritbord består - om än i förändrad form.

- Som jag ser det finns de inget i länsstyrelsens beslut som medför att kommunen ska stoppa drinkborden, konstaterar Bo Johansson, alkoholhandläggare i Borgholm.

Annons

Efter stort och långvarigt vapenskrammel stannar länsstyrelsens granskning av VIP-borden på Strand Hotell vid viss kritik mot socialnämnden i Borgholms kommun.

– Det tar vi till oss, kommenterar alkoholhandläggare Bo Johansson.

Länsstyrelsens bedömning av Strands spritbord - två flaskor Piper-Heidsieck Champagne, en flaska Absolut Vodka, en flaska Absolut Pear samt 10 Heineken för max 8 personer till det facila priset 4 800 kronor i kombination med fri entré, gå före i kön och möjlighet till limousinehämtning - undviker precisa ställningstaganden.

I stället finns gott om ”inte kan anses”, ”förutsättas”, ”med stor sannolikhet” för att till slut utmynna i beslutet:

– Underlåtenheten att vidta åtgärd enligt alkohollagens bestämmelser föranleder länsstyrelsen att delge kritik mot socialnämnden i Borgholms kommun.

Två faktorer nämns i sammanhanget:

– Länsstyrelsens bedömning är att omständigheterna inte kan anses vara förenliga med alkohollagens krav om återhållsamhet.

– Länsstyrelsen och Konsumentverkets bedömning är att särskild måttfullhet inte iakttas vid marknadsföringen av alkoholdrycker.

Samtidigt sägs att fem starköl, vilket mängden alkohol på bordet ska motsvara per person, är mer än nog för gemene man - enligt länsstyrelsen är personer med fem starköl, eller fem ”sexor”, innanför västen närmast redlöst berusade.

– Det kan dock förutsättas att den som konsumerar en sådan mängd alkohol med stor sannolikhet kommer att vara allt för berusad för att vara kvar i restaurangen. Serveringen kommer därför med stor sannolikhet att behöva avbrytas och restaurangen kommer att behöva avvisa gästerna, anser Stig Lindahl och Erik Sandell på länsstyrelsen vars bedömning troligen lär ifrågasättas av många nyårsfirare.

Annons

Vidare sägs att den drinkbordsanvarige, en person, har svårt att hävda sig mot åtta personer och därmed även svårt att avbryta serveringen och avvisa gästen.

Länsstyrelsens dilemma är att Strands sommardrinkbord har sin motsvarighet på flera året-runt-nöjesställen i Kalmar och utanför länet är fenomenet utspritt.

– Man kan tolka det så att länsstyrelsen visat sin ståndpunkt i frågan, kanske inte enbart mot Borgholms kommun utan även mot andra, säger alkoholhandläggare Bo Johansson utan att ha några större invändingar mot länsstyrelsens ställningstagande.

– Nej, vi har tagit del av beslutet och tar det till oss.

Innebär länsstyrelsens beslut att kommunen stoppar Strands VIP-bord säsongen 2008?

– Nej, den bedömningen gör jag inte. Jag vet att Strand kommer att fortsätta med drinkborden men i förändrad form, bland annat kommer de inte att annonsera och marknadsföra borden på samma sätt som tidigare.

Som remissinstanser till länsstyrelsen finns Konsumentverket och Folkhälsoinstitutet. Konsumentverket anser att ”det marknadsförda erbjudandet” strider mot kravet på måttfullhet. Folkhälsoinstitutet gör bedömningen att det inte kan vara förenligt med alkohollagen att servera ”helrör”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons