Annons
Nyheter

Stort intresse för vandringar

Nyheter • Publicerad 8 juni 2008

Han har hållit på i 19 år med att arrangera friluftsfrämjandets onsdagsvandringar, Arne Lagerstedt.

Intresset blir bara större och större.

Annons

– Det är en social grej, säger Arne Lagerstedt. Många har hängt med i många år.

Under 2008 har Friluftsfrämjandets södra Ölands lokalavdelning arrangerat sju onsdagsvandringar i samarbete med Studiefrämjandet.

Vandringarna har bland annat gått till Rönnerums fornby, Bårby källa och Norra Kvinneby sjömarker; platser dit många kanske inte kommer annars.

– Intresset har varit stort, konstaterar Arne Lagerstedt.

Man har haft över 80 deltagare på vandringarna. Som mest var det sista onsdagen i maj, då 100 personer följde med på en vandring i Borgholms kungsgårds södra gränsmarker.

Vandringarna håller sig mellan fyra och nio kilometer. Takten är lugn och fikat ett måste.

När man började med onsdagsvandringarna 1990 kom det 150 deltagare totalt på sju vandringar. I fjol kom det 651 stycken på åtta vandringar och totalt har över 7 500 deltagare räknats in under de 19 årens vandringar.

I onsdags var det dags för vårens sista onsdagsvandring. Arne Lagerstedt ledde själv gruppen vandrare med hjälp av Bo Sundman och Bengt Nyrén.

Platsen var Stora Rör och framför sig hade vandrarna en åtta kilometer lång vandring, som bland annat ledde dem till vildsvinsgropen och minneslunden i Rällaskogen.

– Man måste läsa på lite, hembygdsböckerna är bra, säger Arne Lagerstedt som också provgår varje sträcka veckan innan vandringen.

Annons

– Jag har lärt mig rysligt mycket själv under åren, säger han.

Någon expert på flora och fåglar är han inte, men bland deltagarna är det många som kan fylla på med extra kunskap under vandringarnas gång. I onsdags fick Arne exempelvis experthjälp av hembygdskännaren Lennart Bergquist.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons