Annons
Nyheter

Stort intresse för små hästar

Nyheter • Publicerad 6 mars 2007

KÅTORP

I helgen bjöd föreningen Ölandshästen för första gången in till visning av sina hästar.

Annons

Intresset för den nygamla hästrasen var inte att ta miste på. Den annars väl tilltagna parkeringen vid Torslunda Gård räckte knappats till för att ta emot alla besökare.

– Jätteroligt, vi hade väl förstått att det fanns ett stort intresse, men att det skulle vara så stort, säger Jan-Erik Larsson, föreningen Ölandshästen och Torslunda Gård.

För drygt två år sedan kom det första lasset av ponnyhästar från Estland. Ponnyhästar med mycket snarlika drag av den utdöda Ölandsrasen. Den ras som nu håller på att återskapas.

NATURNÄRA RAS...

Under lördagen var det hingstuppvisning av äldre och yngre hingstar med bedömning av premieringsförrättare Roland Fransson och Alf Johansson.

– Vi vill jämföra kvalitén på hingstarna, förklarar Jan-Erik Larsson syftet.

Ordföranden i föreningen Ölandshästen, Birger Ramnebrink, guidade publiken på den trånga läktaren.

– Det är en naturnära ras. Hästarna lyfter inte på benen mer än nödvändigt, berättar han.

Rasen betecknas också som lugn. Caroline Isberg visade detta med all tydlighet med sitt dressyrprogram på hingsten Royaal. Caroline som tränar för erkänt duktige instruktören Tomas Jonsson.

...SOM ÖKAR I ANTAL

Annons

Ölandshästarna blir bara fler och fler.

– De några få vi tog hem första vändan från Estland har ökat kraftigt i antal, säger Birger Ramnebrink.

– Nu har vi någonstans mellan 40 och 50 stycken, berättar Jan-Erik Larsson från Kåtorp som tillsammans med sonen Johan är Ölands största uppfödare av den nygamla Ölandshästen.

Det var för övrigt på familjen Larssons gård som den sista av den gamla stammen Ölandshästar, Lilly, levde.

REGISTRERA RASEN

Fortfarande heter rasen på papper Estonia Ponies. Men i takt med att fler och fler ponnys avlas fram på Öland så hoppas de öländska uppfödarna snart att den öländska rasen ska bli godkänd.

– Vi jobbar med jordbruksverket för att få rasen registrerad, säger Jan-Erik som är hoppfull att det inte ska dröja så länge.

I dag finns bara en avelshingst av den nya hästrasen – snart sju-åriga Royaal, ägd av Jan-Erik och Johan Larsson.

Och snart blir det tillökning. Till våren planerar föreningen Ölandshästen att ta hem fler ponnys från Estland.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons