Nyheter

Stort intresse för Elisabeths galleri

Nyheter • Publicerad 2 maj 2011

MÖRBYLÅNGA

– Det här är helt otroligt. Bättre än jag någonsin kunnat önska, säger Elisabeth Crona om uppslutningen kring invigningen av hennes nya galleri.

Trottoaren utanför Galleri Crona var full av folk när vännen och kommunpolitikern Sven-Åke Svensson klippte bandet på valborgsmässoafton.

Och desto mer märktes folkmängden när alla skulle in i galleriet samtidigt. De tre små rummen fylldes snabbt av besökare, som ville få en titt på de 18 konstnärernas verk. Målningarna har en stor spridning, både vad gäller motiv och tekniker.

– De sista tavlorna kom faktiskt på plats idag (läs lördag), det var Claes Levanders målningar, säger Elisabeth Crona.

FÅR IHOP LÖN

Även om invigningen var startskottet för galleriet så har Elisabeth varit igång så smått ända sedan februari.

– Jag har flyttat tavlorna hit och dit. Det tar så lång tid innan jag känner mig vän med väggarna, säger hon.

Under sitt invigningstal riktade hon ett särskilt tack till konstnärerna.

– Den trovärdighet ni visat mig är helt fantastisk och det ger mig mycket att leva upp till.

Anstormningen till invigningen var inte det enda som gick bättre än förväntat. Hela verksamheten har redan tagit rejäl fart.

– Jag har redan fått ihop en månadslön, det hade jag inte räknat med. Jag sade att det skulle ta tre år men det gick med en gång, säger Elisabeth Crona.

Och galleriet har redan gett eko i både Sverige och världen.

– För några dagar sedan ringde Magnus Larsson på Swedish Art. Han hade fått tips om mitt galleri och jag blev alldeles knäsvag, han är ju så stor.

Men Magnus Larsson får vänta med att ställa ut till kristi himmelsfärd-helgen 2012. Fram tills dess är Elisabeths galleri fullbokat.

– Jag vet inte riktigt vad jag har gjort. Men jag tror att det här har tillfört Mörbylånga något. Nu är vi på gång.

Den enda konstnär som ställer ut permanent på galleriet är Oscar Reuterswärd, vars söner har givit Elisabeth Crona tillstånd att sälja konstnärens originalverk.

MÖRBYLÅNGA SPECIELLT

Rebecka Marie är en av de 18 första konstnärerna som ställer ut på galleriet.

– Det var faktiskt Lasse Trofast som tipsade mig om Elisabeth. Hon är en speciell person, man bara älskar henne. Och det är kul att vara del av en sådan här stor blandning av konstnärer.

Rebecka Marie bor i Alsterbro men har studerat konst på Ölands folkhögskola. Under utbildningen fick hon sitt första stora uppdrag, att måla tre stora landskapsmålningar till Guldfågeln.

– Mörbylånga ligger mig varmt om hjärtat eftersom det var uppdraget på Guldfågeln som fick mig att ta beslutet att jag klarar det här. Det känns speciellt att fortsätta i Mörbylånga nu, eftersom det var här det började, säger Rebecka Marie som från och med hösten tänker satsa heltid på sitt måleri och foto.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.