Annons
Nyheter

Stören ''Putte'' plaskar vidare - i Göteborg

Nyheter • Publicerad 1 maj 2009

BORGHOLM

Sällare jaktmarker?

Annons

Sällan, stören ”Putte” simmar vidare och byter ostkust mot västkust.

– Det hade varit för tråkigt att ta livet av honom, säger yrkesfiskaren Ulf Åkerlund vars unika störfångst i Kalmarsund fortsätter att väcka uppmärksamhet.

Först intrasslad i ett besvärligt torskgarn, sedan placerad i liten balja, därefter kallad sensationell och omnämnd i media över stor sett hela Sverige, sedan bostadsbyte till stor vattentank hemma hos Ulf Åkerlund i Köpingsvik och nu, efter färd i tankbil, på Universeum Science Discovery Center i Göteborg – livet för stören ”Putte” har minst sagt varit omtumlande den sista tiden.

– Ja, jag kallar honom Putte, säger störfångaren Ulf Åkerlund. För mig känns det bra att Putte tas om hand av Universeum i Göteborg, som jag haft kontakt med ett tag, och får leva vidare bland andra fiskar, säger han om sin unika påsk-fångst i Kalmarsund.

RYSK

Färden från kust till kust gick i torsdags.

– Meningen var att de skulle komma och hämta honom tidigare, men de ville inte göra resan för en (1) fisk. Så jag hade fångat lite torsk och flundra till dem också.

Tvivlande stör-revisionister har samtidigt försökt förringa Putte till polsk odlings-stör på rymmen, likt den stör som fångades i sundet för sju år sedan. Med inkopplad expertis som stöd fnyser Ulf Åkerlund åt dylika påståenden.

– Jag har varit i kontakt med Bo Delling på Naturhistoriska i Stockholm och han är hundra procent säker på att Putte är en exotisk rysk stör och sådana har inte funnits i Östersjön sedan början på 1900-talet.

ÖVERALLT

Annons

Även Ulfs liv har tett sig annorlunda efter  Ölandsbladets artikel om fångsten av den 2,7 kilo och 78  centimeter långa stören,

– Stort pådrag.  Putte har funnits med överallt, till och med Aktuellt. Det kunde man aldrig tro!

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons