Nyheter

Storbråk mellan S och M i Mörbylånga

Nyheter • Publicerad 15 juni 2012

MÖRBYLÅNGA KOMMUN

Vid årsskiftet stängde mottagningen i Degerhamn där en distriktssköterska höll koll på bygdens hälsa. Vem är skyldig till det? Sossarna hävdar Moderaterna. Alliansregering och lokala Moderater, påstår Socialdemokraterna…

Vem stängde distriktssköterskemottagningen i Degerhamn?

Formellt var det ett beslut i det röd-grönt styrda landstinget som satte hänglås på dörren – eller snarare en inplastad papperslapp med ordet STÄNGT.

Men efter folkets protester nere på södra Öland är det ingen som vill ta på sig rollen som syndabock. Definitivt inte Alliansen som de facto försökt ändra på stängningsbeslutet. Men lokala socialdemokrater vill inte heller kännas vid att man medverkat till mottagningens nedläggning.

Detta ställningskrig mellan blocken har nu eskalerat och den politiska krigsskådeplatsen har förflyttats från landstinget till Mörbylånga kommun.

Det började lite löst med en insändare i Ölandsbladet (12 juni) där landstingsledamoten Margaretha Lööf Johansson (S) under rubriken ”Skyll inte ifrån dig Kent!” hävdade att kommunalrådet Ingvarsson (M) inte lägger mycket krut på att försöka öppna mottagningen igen. Något som däremot Socialdemokraterna i kommunen vill – trots att de stängt mottagningen i landstinget.

S KÄMPAR FÖR RÖSTERNA

Detta påstående fick (förstås) Moderaterna att fullständigt gå i spinn. Ett glödande pressmeddelande landade i redaktionens mail-låda.

Socialdemokraterna i allmänhet och Margaretha Lööf Johansson i synnerhet spred ”populistiska utspel”, prånglade ut ”rena felaktigheter” och skapade ”dimridåer” för att dölja sina egna tillkortakommanden.

Moderaterna hade däremot i ”ett tidigt skede agerat mot landstinget för att invånarna i södra kommundelen åter ska få tillgång till en distriktssköterskemottagning i Degerhamn.” Och därmed basta.

• Hårda ord. Ni hävdar till och med att Socialdemokraterna ”agerar osmakligt”.

– Ja, men det är det, säger en lätt upprörd Eva Folkesdotter Paradis (M).

Hon är bland mycket annat ordförande i kommunens vård - och omsorgsutskott där för övrigt även Margartha Lööf Johansson (S) sitter med.

– Det finns fog för att ta i på det här sättet.

– För sossarna handlar det bara om att försöka få tillbaka rösterna i det starkaste fäste de har i kommunen.

– Jag tycker att hennes agerande är fullständigt respektlöst mot alla. Man måste våga stå för sina beslut. Hon och hennes parti är på den sida som lade ner mottagningen.

VÄDJAN

Margaretha Lööf Johansson svär sig fri från allt som har med nedläggning att göra.

– Jag var inte med och fattade beslutet.

• Men du protesterade inte heller.

– Det är regeringens så kallade Hälsoval som medfört att varenda distriktssköterskemottagning lagts ner. Och då står vi här med konsekvenserna.

• Genomförandet av Hälsovalet betyder inte att landstinget MÅSTE lägga ner mottagningen i Degerhamn.

– Det är ett felaktigt tjänstemannabeslut.

Felaktigt eller inte, så hävdar Margaretha Lööf Johansson att hon har en lösning på problemet med den stängda mottagningen. Det vill säga om det inte vore för:

– Kent Ingvarsson vägrar att tala med mig.

• Hur ser din lösning på problemet ut?

– Landstinget har betalningsansvar för lokalerna fram till 2013. Vi kan nyttja lokalerna och låta en kommunal sjuksköterska hålla öppet ett visst antal timmar i veckan.

–Jag har dessutom erbjudit mig att vara medicinsk back- up. Helt kostnadsfritt.

• Kommunen ska alltså sköta landstingets uppgifter?

– Det är en gråzon. Men jag är pragmatisk och vill få en lösning på problemet. Jag vädjar till Kent (Ingvarsson, red.): snälla Kent, sluta sura, låt oss diskutera en utväg ur detta!

INGEN LÖSNING

Denna vädjan lär dock klinga ohörd.

– Hon har inte kommit med en enda kreativ lösning. Det enda hon har sagt är att det är ett kommunalt ansvar. Det är det inte.

– För övrigt har jag ett mail från henne, hon sitter ju som bekant i landstinget, där det klart och tydligt framgår att landstinget säger nej till Degerhamn.

• Men är det inte dags att lägga ner stridsyxorna för södra Ölands skull?

– Hade inte Socialdemokraterna, ja, det vill säga familjen Anna Hedh och Lööf Johansson, gjort politik av det här, hade vi ordnat det här för länge sedan.

– Nu finns det ingen lösning. Och det är sannerligen inte vårt fel.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.