Nyheter

Stora planer för trafiken

Nyheter • Publicerad 7 december 2008

Borgholms kommuns plangrupp har tidigare tagit fram förslag på hur trafiksituationen genom Borgholm ska lösas.

Högsta prioritet är en cirkulationsplats vid avfarten till Borgholms Slott och Solliden och ansluten till denna en väg, kallad Omvägen, som föreslås gå förbi Rosenfors, Nydala och Karlshöjd och ansluta till cirkulationsplatsen vid norra infarten.

Därefter har man uppdragit åt Vägverket Konsult att göra en trafikutredning och nu är den klar.

– Trafiksituationen är tidvis mycket ansträngd på väg 136 genom Borgholm. Sommartrafiken når dagens kapacitetstak och långa köer och problem att komma ut på vägen från anslutande vägar är mycket vanligt under de mest intensiva månaderna, säger Vägverket Konsult i en sammanfattning av utredningen.

– Med omfattande planer på framtida exploatering kommer trafiksituationen att bli ännu mer ansträngd om inga åtgärder vidtas. Men enbart åtgärder i befintlig väg bedöms inte vara tillräcklig för att skapa en hållbar trafiksituation på lång sikt.

Vägverket anser att en ny väg är en förutsättning om kommunen förverkligar samtliga exploateringsplaner för industri och boende, liksom en cirkulationsplats söder om Borgholm.

Man säger vidare att det planerade området i Triangeln bör anslutas mot norra infarten och att flera befintliga utfarter mot väg 136 kan vändas och anslutas mot det mindre lokalvägnätet.

Dessutom föreslår man att korsningen vid trafikljusen byggs om till en cirkulationsplats för att öka kapaciteten.

– En förutsättning för detta är att den befintliga bensinstationen flyttas till nytt läge, men detaljutformningen av denna bör utredas vidare.

– Tillsammans med en cirkulation i söder och en i norr kommer genomströmningen på väg 136 att förbättras under sommarmånaderna och de utgör inte heller något stort hinder för framkomligheten under resten av året.

Kommunchef Lars Frick har dock ett par synpunkter på utredningen.

– Man ser Omvägen som en förbifart, men det var inte vår avsikt. Den är tänkt som en matargata och en avlastning så att trafiken från bostads- och industriområdet enklare kan ta sig ut på väg 136.

– Idén med en cirkulationsplats som innebär flytt av bensinstationen kanske är möjlig i det längre perspektivet, men inte i det korta.

– Men vi kommer att granska utredningen närmare i plangruppen nästa vecka, säger Lars Frick.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.