Annons
Nyheter

Stora planer för flygare

Nyheter • Publicerad 10 juli 2009

Det lilla företaget Scanparks har sin bas i Holland. Vid ett frukostmöte med Borgholms kommun fick de option för att bygga 80 villor i anslutning till Borglanda flygfält.

Det var för tre år sedan som de första planerna på det som nu kallas Borglanda Airpark började spira i kommunledningen. Det var när de var på studiebesök i Siljansbygden och hörde talas om ett liknande ”flying and living”-projekt i Gagnef.

Annons

– Det verkade ju helt tokigt, det fanns inte på kartan att, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson när hon deltog i frukostmöte tillsammans med Nicole Zeldenhurst och Ruud van der Lem som äger företaget Scanparks.

Tjugotalet åhörare hade kommit till mötet där de allra först gick en genomgång av varför det är så attraktivt för holländare att flytta till Sverige i allmänhet och Kalmar län i synnerhet.

– Det är utrymmet och lugnet, säger Irene de Veer som arbetar vid Ölands näringslivskontor.

Att det är viktigt att erbjuda utrymme gör att de planerade 80 villorna i området kring Borglanda flygfält skall byggas så att man inte ser grannen. Enligt Nicole Zeldenhurst är det en hög faktor för livskvalitet för holländarna.

Scanparks informerade åhörarna om flera liknande projekt som finns eller är under uppbyggnad i Sverige, bland annat i Kristinehamn och Karlshamn. I Borgholm planerar de för 30 villor inklusive flyghangarer och i det intilliggande bostadsområdet blir det 50 villor med garage. Priset för en villa beräknar de till mellan 2,5 och 4,5 miljoner.

– Det ska bli både standardvillor och arkitektritade villor, säger Ruud van der Lem och berättade också att företaget räknar med att kunna sälja villorna våren 2011 för att året därpå börja bygga.

– Området ingår i den planprocess som just nu pågår för området, berättar Lisbeth Lennartsson. Den skulle ändå göras, men vi har påskyndat arbetet eftersom vi nu har en part som är intresserade av att investera i ett spännande projekt.

Hon och kommunledningen ser Scanparks som tillförlitliga partners och efter mötet undertecknade hon och företaget ett så kallat letter of intent som innebär att företaget får option på marken. Det sträcker sig fram till december 2010. Lisbeth Lennartsson menar att det finns stora chanser till permanent inflyttning som en följd av Borglanda Airpark.

– Det finns många som är intresserade av flygning, och det här kan bli en möjlighet för dem att bo med närhet till flygmöjligheter.

Många positiva röster hördes från närvarande flygarvänner. Men där ställdes också frågor om hur projektet kommer att påverka miljön, bland annat med ökade avgaser och ljud.

Annons

Hans Ingevall uppmanade kommunledningen att inbjuda till ett allmänt informationsmöte.

– Det finns många som är oroliga för vad det här kommer att innebära. Det vill veta mer och få tillfälle att ställa frågor. Det handlar om miljöfrågor med ökade utsläpp men också om de stora natur- och arkeologiska värden som finns i området.

Lasse Eriksson är ordförande för föreningen som äger och sköter flygfältet. Han ville uppmärksamma företag och kommun på att skötseln idag sker helt och hållet av ideella krafter. Det är en av orsakerna till att flygfältet inte kan användas kvällar, helger och vintertid. Ruud van der Lem menade att det inte blir något problem eftersom deras inriktning kommer att gälla flygande gäster under sommartid.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons