Stora planer för eftersatt udde
FÄRJESTADEN
Gästhamnsservice är alldeles ”för allvarligt” för att en båtklubb ska kunna sköta den detaljen. Och Granudden är ett sorgligt eftersatt område som bör få en rejäl lyftning med servicebutik, övernattningsstugor och pool. Barbro Hägg har stora planer för såväl Färjestadens hamn som den omdiskuterade badplatsen Granudden.
För snart ett år sedan hölls ett informationsmöte i den nyuppförda gästhamnsbyggnaden Trossen i Färjestaden. Mötet var anordnat av näringslivschefen i Mörbylånga, Tage Selander, och temat var något i stil med: Hur får vi med privata entreprenörer i i arbetet med Färjestadens framtida utformning? Med på mötet var också ett antal företagare i det absoluta närområdet, däribland Barbro Hägg, som driver Ölands djur- och nöjespark.
Vad kom då konkret ut av detta möte? Tja, inte mycket. Men nu, nära ett år senare har åtminstone Barbro Hägg tänkt färdigt och lämnat in sin egen avsiktsförklaring till Mörbylånga kommun.
I 12 punkter benar hon ut om hur hon tycker ruljangsen ska skötas såväl på Södra hamnplanen som på Granuddens badplats.
BADMÄSTARE
I själva hamnområdet (Södra hamnplan) tänker sig Barbro Hägg ett gästhamnskontor, naturligt nog i Trossen som redan ligger där, och som hon vill köpa eller långtidshyra. Den lilla samlingslokal som finns i gästhamnsbyggnaden ska omvandlas till en informationsplats – ”Kustremsan Kalmarsund”. Där ska kommunen förmedla kunskap och fakta som exempelvis ”möjlighet att erbjuda tomtmark och bostäder, utbildning, service och annat som kan vara till gagn för hugade inflyttare.”
Barbro Hägg tänker sig också en ny byggnad i två våningar strax intill Trossen (Det garage/skyddsrum som finns ska rivas). I bottenvåningen föreställer hon sig en bland annat servicebutik för båtfolk. På övervåningen i denna nya byggnad, skriver Barbro Hägg, ska det finnas en: ”tematiserad bistro/servering/samlingslokal med god utsikt mot sjön.” Hon tänker sig även ett internetcafé för åretruntbruk – sommartid för service och vintertid för ungdomar.
När det gäller gästhamnsservicen tycker Barbro Hägg att det ”för allvarligt för att servicemässigt skötas ideellt av en båtklubb”. Det anser dock inte kommunen, åtminstone inte tidigare, då man förbereder för just ett sådant arrangemang. Men Barbor Hägg anser, som påpekats, att det är en alldeles för allvarlig syssla för att en simpel båtklubb ska kunna gå i land med det. Däremot tror hon att ”våra företag i närområdet har alla möjligheter att tillhandahålla professionell gästhamnsvärd/badmästare (?, reds anm) i princip året runt och vid nästan alla tider på dygnet.”
Båtklubben, det är naturligtvis Färjestadens Segelsällskap (FSS) hon syftar på, kan i stället degraderas till att tillhandahålla lotsar ute i sundet som ”ligger ute i farleden i småbåtar och lotsar in gästande båtar till rätt plats.”
SAMFÖRSTÅND
Granuddens badplats - har varit en följetong i spalterna tidigare. Särskilt i samband med avslöjandet att just Barbro Hägg kastat lystna blickar på området. Den gången, tidigt i våras, stoppade en kraftig folkopinion Häggs – och kommunens, planer på ett övertagande av badplatsen. Men den striden har alla chanser att blossa upp igen. Barbro Hägg har uppenbarligen inte glömt Granudden. Hon har stora planer för badplatsen och dess närområde.
Den servicebyggnad som finns på badplatsen bör helst rivas och ersättas av en ny. Denna nya kåk ska bli en samlingsplats ”för såväl yngre som äldre bofasta – typ Folkets hus” – och med det förslaget kan det väl bli många s-märkta röster... Barbro Hägg tänker sig också en ny servicebyggnad med servicebutik som ska utformas så att ”den matchar den befintliga servicebyggnaden på Talluddens camping”, som alltså ligger nästgårds. Hon skulle också gärna vilja se ett antal övernattningsstugor för uthyrning ”längs gränsen mot Talluddens camping.”
En pool finns också på programmet. Blir den av så finns det plötsligt två allmänna pooler i Färjestaden. På Talludden är man sedan en tid tillbaka i full gång med att bygga just en handikappanpassad pool. Alla dessa planer ska (förstås) ske ”efter samråd och i bästa samförstånd med kultur- och fritidsnämnden i kommunen. Vi antar att planeringen måste ske i ”bästa samförstånd” även med medborgarna...