Nyheter

Stora krav på brandmännen

Nyheter • Publicerad 21 april 2007

FÄRJESTADEN

Hunden väckte Borgholmsfamiljen som rusade ut ur sin lägenhet. Röken låg tjock under taket. Bara minuten senare exploderade hela fastigheten i ett stort eldhav.

Fyra människor kan tacka sin lyckliga stjärna för att de rusade ut direkt när hunden väckte dem.

– Kvinnan i familjen har berättat för mig att hon hade beslutsångest om hon och barnen skulle ut i bara pyjamasen. Men hon valde rätt. Annars hade vi haft fyra innebrända människor, säger Göran Andersson, brandmästare vid Ölands räddningstjänst.

Med kvinnans tillåtelse använder han branden i centrala Borgholm för några år sedan i utbildningssyfte.

– Det fanns rök i taket när de vaknade. När de pratade med SOS Alarm bara minuten senare är hela huset övertänt. Det är den tidsmarginalen du har på dig, säger Göran Andersson.

55 år gammal är han fortfarande rökdykare, men en av hans viktigaste uppgifter inom räddningstjänsten är att utbilda människor i brandskydd och också rekrytera nya brandmän.

BEREDSKAPSVECKA

Det finns 105 deltidsbrandmän på Öland, varav två är kvinnor, en i Borgholm och en i Mörbylånga. Brandmännen har vanligtvis en beredskapsvecka i månaden. Under den veckan måste de kunna inställa sig på sin räddningsstation inom fem minuter när larmet går.

För att kunna bli brandman är det vissa krav som måste uppfyllas. Sökande måste först genomgå kontroll av hjärta och lungor, samt konditionstest. Ett besök hos räddningstjänstens företagsläkare är också obligatoriskt. Godkända aspiranter får därefter göra en två veckors introduktionsutbildning på hemmaplan innan fem veckor på Revinge räddningsskola utanför Lund tar vid.

SVÅRARE HITTA BRANDMÄN

Efter ytterligare två veckors distansutbildning kan sedan aspiranterna titulera sig riktiga brandmän. I snitt brukar Öland utbilda fem brandmän årligen.

– Men det börjar bli bekymmersamt. 1973, när jag började, fick man kämpa för sin plats. Nu är det svårare att hitta folk. Folk kanske tar vara på sin fritid på ett annat sätt. En annan sak är också att huvudarbetsgivarna inte på samma sätt släpper sina anställda längre, säger Göran Andersson.

En medellön för en öländsk deltidsbrandman ligger på mellan 55 000-60 000 kronor. Borgholmsstyrkan med sina drygt 130 utryckningar per år har lite högre och Runsten med sina 30 något lägre.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.