Annons
Nyheter

Stor tjuvgömma avslöjad efter butiksinbrott

Nyheter • Publicerad 9 oktober 2009

Polisens morgonräd gav bingo direkt – fastigheten i Degerhamn var full av stöldgods.

– Ett hundratal föremål från olika inbrott, ett otroligt kap. Klockrent exempel på bra lokalt polisarbete, konstaterar en mycket nöjd Magnus Areskog, polischef på Öland.

Annons

Efter rader av inbrott i Borgholms-trakten och södra Öland befann sig flera lokala polismän på spaning i natten och fick napp.

Någon timme efter det tidiga morgoninbrottet hos TV-Lasse i Mörbylånga kunde polismännen knacka på dörren till en bostad i Degerhamn och visa upp en rykande färsk husrannsakansorder för de tre personerna som befann sig i fastigheten.

Och polisen var helt rätt ute. Det stora antalet bevisföremål kommer att sysselsätta polismyndigheten i flera dagar framöver.

– Mängder med misstänkt stöldgods, hur mycket som helst. I fastigheten och på vinden. Det är säkert ett hundratal föremål som nu ska spåras och dokumenteras, säger polischefen Magnus Areskog och räknar upp delar av stöldgodset:

– Borrmaskiner, tv-apparater, mobiler, överhuvudtaget mycket verktyg.

Vid inbrottet hos TV- Lasse stals bland annat en mycket exklusiv stereoanläggning värd 55 000 kronor, tv-apparater för 22 000 kronor styck samt mobiltelefoner.

– Larmet till polisen kom vid halvsjutiden på torsdagsmorgonen och redan vid åtta-tiden hade vi en husrannsakans-order mot den här adressen. Utanför fastigheten stod en bil som kunde sättas i samband med inbrottet hos TV-Lasse, berättar Magnus Areskog.

Personerna i fastigheten greps och fördes till polishuset i Kalmar för förhör.

– Två killar och en ung tjej, killarna ville inte yttra sig överhuvudtaget i det första korta förhöret. Tjejen, född 1992 och hemmahörande i Stockholm, släpptes senare.

De två männen är båda kända av polisen sedan tidigare.

Annons

– Den ene är född 1984 och skriven i Färjestaden, den andre är född 1981 och bosatt i Stockholm. De finns med i våra register.

Magnus Areskog hoppas och tror att tjuvgömman i Degerhamn innebär genombrottet för en mängd ärenden.

– Här är lösningen på rätt så många inbrott. Vi hittade till exempel gods från inbrottet för några dagar sedan i ett verktygssläp tillhörande Föra Bygg.

Kan det finnas kopplingar till kassaskåpskupperna på norra Öland?

– Det vet vi inte i nuläget, det är för tidigt att säga,

Dagen efter tillslaget i Degerhamn konstaterar Jan Bolmgren vid Kalmarpolisen att männen troligen kommer att häktas.

– Det ser ut att bli häktningsförhandlingar senare i dag (fredag), säger han.

Brottsrubriceringen mot männen är tills vidare stöld.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons