Nyheter

Stor silverskatt funnen på Öland

Nyheter • Publicerad 24 juni 2009

Silver, silver, massor av silver!

– Roligt, spännande, unikt och vetenskapligt viktigt, jublar länsantikvarie Kjell-Håkan Arnell efter fyndet av Gåtebo-skatten, det näst största silverskattfyndet på Öland.

Kung Ethelred II av England (968 - 1016), känd som den villrådige, gillade inte att bråkiga vikingar stökade utanför hans dörr och köpte sig fri – nu har delar av hans danegäld hittats på en ”het” åkerplätt i Gåtebo på östra Öland.

Silverskatten, i dagarna uppgrävd på en av lantbrukarparet Ingrid och Ingvar Jonssons åkrar, är tidernas näst största på Öland med drygt tusen silvermynt, flera unika i sitt slag, samt smycken och annat godis för en jublande skara av arkeologer.

– En dröm, för mig den största händelsen sedan jag började på länsmuseet i början av 1970-talet, säger länsantikvarie Kjell-Håkan Arnell, tvingad att hålla på nyheten.

– Jag fick reda på fyndet för en vecka sedan och visste att vi måste hålla tyst, dessvärre finns det en hotbild kring sådana här fynd, och det var rätt jobbigt att inte berätta på stört, för det här är stort, riktigt stort.

LÄS MER OM FYNDET I ÖLANDSBLADETS TORSDAGSTIDNING

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.