Annons
Nyheter

Stor plus för Mörbylånga men minus för Borgholm

Nyheter • Publicerad 15 december 2006

ÖLAND

Fortsatt kräftgång för Borgholm.Kraftigt plus för Mörbylånga.

Annons

SCB:s befolkningssiffror för den 1 november är dyster läsning för kommunledningen i Borgholm medan styret i Mörbylånga har 157 skäl att le.

Invånarantalet den 1 november är för kommunerna extra viktigt, det är från siffran staten betalar ut kommande stöd och bidrag. Minus i statistiken ger även minus i statligt stöd och omvänt vid plus.

– För oss är det inte så kul. Borgholm har tappat 72 invånare från den 1 november 2005 och det betyder någonstans runt 3 miljoner kronor mindre i skatteutjämningssystemet, berättar Eddie Forsman, moderat medlem av kommunstyrelsens arbetsutskott i Borgholm och blivande vice-ordförande i Regionförbundet

I Mörbylånga är trenden den rakt motsatta.

– Regionförbundet har gått igenom siffrorna i dag och Mörbylånga har plus 157, säger Eddie Forsman och tror att Mörbylångas framgång har sin förklaring på andra sidan bron.

– Kalmar har hela 327 plus och många av de som inte hittar boende där flyttar i stället till Färjestaden. Det är där Mörbylånga växer.

I övrigt visar merparten av länets kommuner stora minus.

Borgholm hade den 1 november 11 020 invånare medan Mörbylånga noterade 13 349.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons