Stor entusiasm för cykelled
Det var stor uppslutning på seminariet kring projektet Ölands Järnvägsbank som hölls på hotell Skansen i Färjestaden i förra veckan.
Ett hundratal deltagare och representanter för markägare, Borgholms och Mörbylånga kommuner, Nutek, Vägverket region Sydöst, cykelledsprojekt i övriga Sverige och föreningen Bilfria Leder, hade mött upp för föredrag, diskussioner och grupparbete.
Syftet med seminariet var att i ett vidare perspektiv ge en bild av hur frågor kring turism och cykelleder hanterats i övriga Sverige och att belysa fakta som skulle göra det möjligt att genomföra det öländska projektet att ställa iordning en cykelled från fyr till fyr på gamla järnvägsbanken.
Många erfarenheter kom fram i Jan Ceders anförande, han är projektledare för Destination Klarälvsbanan, en nio mil lång asfalterad sträcka av en nedlagd banvall.
Trafiksäkerhet, hälsoaspekter och arbetspendling tog Jan-Åke Claesson, projektledare för Västerhavsleden i Ulricehamns kommun upp i sitt anförande.
En cykelled är en lönsam investering som kan räknas hem om man ser till samhällsekonomiska vinster som bland annat inkomster från turist- och besöksnäring, ökad tillgänglighet och även ökad inflyttning.
Det behövs en helhetsbild och en samverkan mellan flera operatörer, då kan man hitta olika typer av finansiering av ett sånt här projekt sade Sven-Göthe Lidheim, som också var moderator under dagen.
Det var övervägande positiva tongångar under diskussionerna och samtliga intressenter var inne på att projektet borde gå att genomföra. Grupparbetena resulterade i förslag på hur man kan gå vidare i frågan och ett förslag från Anne Wilks, ordförande i föreningen Ölands Järnvägsled, var att börja med en pilotsträcka som skulle kunna stå klar till Linnéåret nästa år.
Det var i juli 2001 som initiativtagaren Peter Brunbys vision om en cykelled längs gamla järnvägsbanken växte fram och föreningen Ölands Järnvägsled bildades. Med pengar från Vägverkets skyltfond dokumenterades hela sträckan i ord och bild och samtliga markägare kontaktades. Nästa steg i föreningens arbete var att med Mål 2-pengar, bidrag från stiftelsen Framtidens kultur, Vägverkets skyltfond och regionförbundet pejla intresset för en led i projektet Ölands Järnvägsbank med Cajsa Kjellberg som projektledare. Projektet resulterade i torsdagens seminarium som är ett led i att knyta ihop befintliga cykelleder med en led längs gamla järnvägsbanken från fyr till fyr.
MARGARETA LINDBERG