Nyheter

Stor brist på lekplatser

Nyheter • Publicerad 26 februari 2010

FÄRJESTADEN

Kring bostäderna på hamnplanen och i Dämmets naturområde finns det mesta för besökare och bofasta.

Egentligen finns nästan allt - utom en lekplats.

– Det skulle ge ett mervärde till området, säger Sara Jonasson som bor på hamnplanen med sin familj.

I maj förra året föddes sonen Axel och det var i den vevan Sara började fundera över närmaste lekplats.

– Framför allt ville jag hitta en plats där han kan få gunga. Jag kom fram till att det finns flera lekplatser i svampområdet och även i Snäckstrand. Men inte på närmare håll, vad jag vet.

LÅNAR PÅ FÖRSKOLOR

Skulle hon dessutom vilja ha en babygunga till Axel, så får hon leta sig in på närmaste förskolegård.

– Jag har gått in och frågat ibland om vi kan få låna gungan, och det har ju alltid gått bra. Men det känns som att de gungorna är till för förskolebarnen, säger Sara Jonasson, som menar att hon inte bara talar för sina egna behov när hon önskar en lekplats till hamnområdet.

– Det skulle vara till glädje för alla och något som lockar barnfamiljer till hamnen. Då skulle det finnas butiker, matställe och en lekpark.

– Och tänk på turisterna. De vet ju inte att det finns en gunga i svampområdet, de tittar här och ser att det inte finns någon lekplats över huvud taget.

Sara Jonasson har framfört sina önskemål till Mörbylånga kommun, och föreslagit hamnen eller Dämmet som lämpliga platser för parken.

– Svaret jag fick var att förslaget ska tas med i den nya planen för Färjestaden.

EJ TANKE PÅ BARNFAMILJER

Kommunalrådet Kent Ingvarsson (M) är medveten om Saras skrivelse, men menar att det aldrig har funnits i planeringen att barnfamiljer skulle bosätta sig i hamnen.

– Entreprenören som byggde husen upplevde att det inte fanns något intresse från barnfamiljer. Men efter mammans (Sara Jonasson, red.) skrivelse har vi sett att det finns ett behov, säger Kent Ingvarsson och menar att tanken på en lekplats har börjat växa fram.

– Det kommer att byggas ytterligare en etapp bostäder i hamnen, med start till sommaren eller början av hösten. Då har vi pratat om att det skulle kunna byggas en lekpark.

Men enligt kommunalrådet är det inte ett helt okomplicerat bygge.

– Det går inte att bara slänga upp en gunga hur som helst, med tanke på läget och närheten till vattnet. Förmodligen måste vi ha ett rejält stängsel runt om, för det kan gå snabbt för ett litet barn att springa iväg. Vi måste verkligen tänka till innan vi bygger en lekplats där.

Sara Jonasson håller med om att området inte är direkt barnvänligt, men att det skulle gå att förbättra.

– Jag tänker att det är bättre att ha en lekplats än ingenting, då vet man ju var man har barnet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.