Nyheter

”Stoppa renovering och sälj”

Nyheter • Publicerad 5 november 2007

BORGHOLM

Utdömt – och inget att renovera? Åtminstone en person anser att stadshusets renovering ska ställas in och att personalen stannar där de är.

– Flytta inte tillbaka till stadshuset, manar fullmäktigeledamoten Per Lublin.

Som arbetsplats duger inte stadshuset i Borgholm. För att nå dagens arbetsmiljö- och tillgänglighetskrav krävs en investering på nära 30 miljoner kronor. Bygganbudet från Hansa Bygg AB är tänkt att klubbas av kommunstyrelsen i veckan för närmast omedelbar byggstart i det redan tömda huset, sedan en månad tillbaka är stadshusets personal utlokaliserade till bland annat Folkets Hus och arbetsförmedlingens före detta kontor på Östra Kyrkogatan.

DUM INVESTERING

Fullmäktigeledamoten Per Lublin anser att den tillfälliga flytten, beräknad att vara i drygt ett år till, ska permanenteras.

– Som jag förstått det har man redan börjat finna sig väl tillrätta i de nya lokalerna och man kan fråga sig varför en återflytt till stadshuset alls ska behöva ske, skriver Per Lublin i en motion till fullmäktige.

Investeringen ser han som oklok, både när det gäller summan och nyttan.

– Om några år kanske det överhuvudtaget inte behövs ett kommunhus, då vid en eventuell kommunsammanslagning kommunadministrationen kommer att hamna i Färjestaden, med stor sannolikhet på Träffpunkten, där nuvarande lokaler snart stå lediga efter att ÖTAB på ett eller annat sätt gått i likvidation, spår Per Lublin.

HÅLLER INTE MED

Motionens förslag är i korthet: Stanna kvar i dagens lokaler, stoppa renoveringen, utred framtida användning av stadshuset och förbered eventuell försäljning. Den politiska kommunledningen i Borgholm är kallsinnig till förslaget.

– Dagens lösning är inte hållbar i längden. De lokaler som finns i Folkets Hus skulle inte godkännas av Arbetsmiljöverket, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson och underkänner helt argumentet om flytt till Färjestaden.

– Om väljarna säger ja till en kommun i en folkomröstning finns det inte på kartan för min del att all personal ska sitta på ett och samma ställe. Då får man göra som i den gemensamma näringslivsorganisationen, ha kontor på olika ställen och där ingår stadshuset i Borgholm.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.