Annons
Nyheter

”Stolta över vårt världsarv”

Nyheter • Publicerad 27 mars 2013

MÖRBYLÅNGA

– Vi är stolta över vårt världsarv, säger två tunga representanter för Ölands bönder, Roger Gsutavsson och Johan Åhlund. Däremot börjar de få nog av de krafter som använder världsarvet som ett vapen för att hindra utvecklingen på ön.

Annons

Under senare tid har en strid ström av insändare, alla med bäring på vindkraft, världsarv och lantbrukarnas ställning i världsarvet, dundrat in på Ölandsbladets redaktionsbord. Efter att först tålmodigt begrundat alla dessa mer eller minde seriösa inlägg i relativt komplexa frågor, har så småningom tålamodet börjat tryta hos stora delar av lantbrukarkollektivet.

– Många framhäver världsarvet i alla möjliga och omöjliga frågor, säger Roger Gustavsson, lantbrukare från Gräsgård och ledamot i det så kallade världsarvsrådet.

– Till och med små skitsaker som placering av Friggebodar och likande har behandlats med hänvisning till världsarvet, lägger Lrf:s kommungruppsordförande, Johan Åhlund, till.

– Rent generellt har det också blivit mer och mer av den varan, särskilt efter alla turer runt planerade vindkraftssatsningar och Unesco:s skrivelser i ärendet, påpekar Roger och syftar på de mer eller mindre uttalade hot om eventuell degradering av kommunens världsarvsstatus. Något som påståtts kunna bli följden om planerade vindkraftsbyggen materialiseras i den öländska verkligheten.

INTE EN RELIKT

Varken Roger eller Johan har något emot vindkraft, och tycker inte att vindkraft och världsarv borde vara oförenliga storheter.

– Man kan se vindkraftsutbygganden som en del i vårt landskaps utveckling. Och det var väl precis det som själva utnämningen till världsarv gick ut på – ett jordbrukslandskap i ständig förändring, säger Roger och plockar fram den avsiktsförklaring som är undertecknad av såväl Länsstyrelse och kommun som Lrf.

Jodå, där står det, svart på vitt:

”En förutsättning för att de höga värdena bevaras är att jordbruket på Öland kan utvecklas och fortsätta att vara ekonomiskt lönsamt och att sydölands jordbruksföretag och övrig näringsverksamhet får utvecklas i samma takt som i övriga landet.

Södra Ölands odlingslandskap ska vara ett levande landskap och inte en relikt.”

Läs hela artikeln i torsdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons