Annons
Nyheter

Stöd för planering av vindkraft

Nyheter • Publicerad 12 juni 2008

MÖRBYLÅNGA

Vindkraftssatsningen i Mörbylånga kommun fortsätter och kräver stora planeringsinsatser. Planering kostar pengar, men det finns stöd att få just för detta.

Annons

Boverket har en fond för särskilda planeringsinsatser för vindkraftsutbyggnaden i landet. Ett av de geografiska områden där det för närvarande planeras mest är Öland, särskilt Mörbylånga kommun. Kommunen har därför ansökt om stöd, det vill säga pengar, för sitt merarbete. Och Boverket som har vissa kriterier till vem och hur mycket man ska pytsa ut av sina medel för planeringsverksamhet i vindkraftssammanhang har beviljat kommunen 150 000 kronor.

RIKSINTRESSE

De krav som ska vara uppfyllda för att få mer än 50 procent av den uppskattade kostnaden – Mörbylåga har fått 75 procent – är bland annat att ”de mark eller vattenområden som berörs av åtgärderna bedömts vara av riksintresse för vindkraft eller att det finns ett dokumenterat och starkt enskilt intresse att använda de berörda mark- eller vattenområdena för utbyggnad av vindkraftssanläggningar.” Och just den punkten, eller punkterna, kan man hävda har blivit en klockren träff för kommunen för att få en större bidragsdel.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons