Nyheter

Status quo för konstgräs

Nyheter • Publicerad 9 februari 2011

BORGHOLM

På konstgräsfronten intet nytt, efter år av diskussioner tycks placeringen av den redan klubbade konstgräsplanen i Borgholm inte kommit ett artificiellt grästrå närmare avspark.

– Jag är mycket besviken, borgarna förhalar processen och vill inte sätta ner foten, säger Ilko Corkovic (S).

Efter motion från Socialdemokraternas Ilko Corkovic finns 7,6 miljoner kronor avsatta i årets investeringsbudget, öronmärkta för det fotbollsfolket i Borgholms kommun ropat efter i decennier: konstgräsplan.

FÖRHALAR

Likväl verkar byggstarten mycket långt borta. Evinnerliga diskussioner kring placeringen tycks sätta stopp för projektet.

– Jag är mycket besviken, säger Ilko Corkovic efter att ha lyft frågan under tisdagens sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott och anser att alliansen, läs Centern och Moderaterna, medvetet förhalar processen.

– Det finns beslut i kommunfullmäktige om konstgräsplan i kommunal regi, det finns medel avsatta i investeringsbudgeten och Ölands Idrottskrets

har sagt att planen antingen ska ligga i Köpingsvik eller Borgholm – ändå kommer det nya inspel om att stödja konstgräsplan i Högby och bygga boll- och mässhall i Borgholm år 2013 .

– Det känns som att borgarna inte vill sätta ner foten, man velar och förhalar i ett läge där föreningarna förväntar sig konstgräs i år, säger en märkbart desillusionerad Ilko Corkovic.

– Det här är inte schyst. Det har snackats konstgräs i tiotals år utan att det hänt något – vi politiker måste börja leverera istället för att trixa.

EKONOMIN?

Ilko tror sig veta varför alliansen, enligt honom, är ovilliga att komma till skott.

– Kommunens ekonomi för 2012 ser inte ljus ut och vi måste ta ansvar för ekonomin. Men är det därför man velar, var då ärliga och uppriktiga och säg det. Man talar inte klarspråk.

Själv stirrar han sig inte blind på kostnaderna för konstgräset, där bara driftkostnaderna beräknas till cirka en kvarts miljon kronor per år.

– Ekonomin är ansträngd. Det handlar om prioriteringar där kommunen har flera tunga investeringar framför sig. Samtidigt ger en konstgräsplan möjligheter, man måste också se vad den kan ge i plus, säger den forne PAIF-spelaren och ger två exempel:

– Jag är övertygad om att konstgräset kan locka hit idrottsföreningar för träningsläger och sådana skulle gynna näringslivet i Borgholm; logiuthyrare, handlare, restauranger.

- Konstgräs är också ett plus för ungdomarna. Vi vet att de unga är besvikna på fritidsutbudet, de har stora förväntningar på kommunen och klarar vi inte det: hur ska vi då få dem att bo kvar? Om vi inte gör någonting dör vi långsamt.

RATAR

Alliansens motförslag – att bygga mäss- och bollhall bakom gamla mejeriet på platsen för Slottsskolans paviljonger – ger Ilko Corkovic inte mycket för.

– Då pratas det om externa finansiärer, en badhuslösning...jag tror inte mycket på det. Risken är att det blir ingenting av vare sig konstgräs eller bollhall.

Om det i dag fattades ett beslut om boll- och mässhall 2013, skulle du då dra tillbaka kravet på konstgräsplan i Borgholm, eller Köpingsvik, i år?

– Svår fråga....fast givetvis skulle jag vara nöjd. Men det finns inget sådant beslut.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.