Annons
Nyheter

Statsministern besökte Sveriges framsida

Nyheter • Publicerad 2 augusti 2006

– Du glömmer väl inte oss på den här sidan? undrade missionspastor Bastås.– Oh nej, det här är ju Sveriges framsida, svarade statsministern och hade därmed säkrat publikens ovationer under söndagskvällen.

Det var tur för Bastås att han var ute i god tid med att boka statsministern för söndagens utfrågning. Redan i maj förra året tackade Göran Persson ja, något han verkade ångra så här mitt i semestern.

Annons

– Hade jag fått frågan för ett halvår sedan när jag såg min agenda, hade jag förmodligen tackat nej, medgav statsministern för pressen.

Men efter förhandlingar med hustrun Anitra om en minisemester i regionen, anlände han till Öland på söndagseftermiddagen, efter en biltur från Karlskrona.

– Jag kör och Anitra läser kartan och vi har båda synpunkter på varandra. Och så sjunger vi, berättade Göran.

Något som märktes mer än väl när första psalmen ”O store Gud” ljöd i tältet.

Bilresan från Karlskrona var enligt Göran en fröjd tack vare den nya E22:an.

– Jag skulle vilja göra om hela vägen från Malmö till Norrköping, meddelade statsministern och hade säkrat även sitt andra publikfrieri.Ombytta roller

Statsministern var på ett strålande humör och vände vid ett par tillfällen helt upp och ner på Bastås upplägg för kvällens utfrågning.

– Det är nu du ska avkräva mig ett löfte. Fråga mig om pensionärernas framtid, sa Göran till Bastås efter att ha gått på en av pastorn påhittad historia om framtiden på ålderdomshemmen.

– Det här börjar mer likna Jeopardy, tyckte Bastås och försökte återfå ordningen.

Efter en stund lyckades han dock få ur Göran att det inte skulle bli några pensionshöjningar men däremot en höjning av bostadsbidraget.

Annons

Så mycket detaljfrågor blev det dock inte utrymme för. Det blev desto mer tal om vad som har skett i Görans tillvaro sedan han sist besökte tältet. Göran berättade bland annat att han aldrig kommer över det som hände Anna Lindh och hur det även har påverkat hans rädsla för stora folksamlingar.

– Ibland, i väldigt trånga folksamlingar, händer det att jag frågar mig om finns det någon där som är ute efter mig.

Tillbaka om fyra år

Statsministern passade även på att ge sin syn på striderna i Mellanöstern.

– Det är svårt att se logiken i agerandet och det gör mig mycket sorglig. Det är få saker just nu som är så allvarliga för världsfreden och som så direkt påverkar vår vardag, sa Göran Persson.

När det var dags att välja psalm blev det ”Blott en dag, ett ögonblick i sänder” och Göran såg ut att ha det riktigt mysigt. Så mysigt att han vågade sig på ett löfte om att komma tillbaka om fyra år igen.

– Men är du kvar då? frågade han Bastås.

Efter avslutande ”Ära, ära halleluja” rörde sig statsministern i sakta mak ut från tältet, hejdad av ett antal besökare som ville få en pratstund, autografer och gruppfoto med statsministern.

En bit därifrån stod Anitra Steen med en blomsterbukett i handen, tålmodigt väntandes på att maken skulle köra de båda till Kalmar. Ölandsbladet passade på att höra sig för om minisemestern.

Har ni hunnit besöka Öland?

Annons

– Nej, inte den här gången. Vi övernattar i Kalmar och sen ska vi försöka slingra oss in i de småländska skogarna.

Kommer ni tillbaka till Skördefesten kanske?

– Ja, det gör vi säkert, sa Anitra till Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons