Station Linné i fara
SKOGSBY
2 500 nya arter totalt och 900 nya arter för vetenskapen i världen - på tio år. Mängder av lovord från universitet och myndigheter ända upp till regeringsnivå.
Men trots allt - nu kan det svenska artprojektet och Station Linné gå miste om stödet som är dess livsnerv.
Det är tvetydigt, går knappast att ge något konkret besked nu om läget är positivt eller negativt, säger Kajsa Glemhorn, projektansvarig på Station Linné. Hon och de sju andra kollegorna samt de som jobbar som volontärer med det Svenska artprojektet i Skogsby sitter löst. En utredning som granskat projektet föreslår att stödet överlag ska halveras nästa år.
"Worst case scenario" är ju att vi inte får något bidrag alls och då är det ju bara till att lägga ner, konstaterar hon. Men tillägger snabbt att hon inte tror på den utgången.
Den forskning vi gör nämns i positiva ordalag i höstbudgeten och därför känns det omotiverat att de skulle välja att skära ner på den.
Konkret svar kommer i mitten på november, och att vänta på ett sådant himmel- eller helvetebeslut är inte unikt förklarar Glemhorn. Eftersom Station Linné är helt beroende av stödet för att kunna fortsätta och beslut fattas vart tredje år i frågan.
1 800 ARTER
I maj månad var det halvtid för det 20-åriga projektet och då hade Station Linné granskat hälften av de 80 miljoner insekter som samlats in med malaisefällor runt om i riket. Resultaten gav också eko både i sverige och utomlands. 1 800 nya svenska insektsarter och 2 500 arter totalt samt 900 nya arter för vetenskapen i världen. Därför är det många instanser som nu är bekymrade kring den fortsatta forskningen, att ambitionsnivån för artprojektet sänks och planerna på boken Nationalnyckeln eventuellt skrinläggs. "Bestörtning och förfäran", konstaterar Lunds botaniska förening. "Dessa två projekt har lyft nationen Sverige från en blygsam position i världen, till att nu få en respons som bara kan jämföras med Linnés epok", skriver Entomologiska föreningen Östergötland i ett yttrande.
Det är ju starka protester, men just nu känns det som att vi inte vet något, beskedet i november är som ett lotteri, säger Glemhorn som tillsammans med de andra har ett stort jobb framför sig enligt planen.
Vi är ju långt ifrån klara. Vi räknar med att vi har 4 500 insekter kvar att upptäcka. Och att vi om tjugo år har en vetenskapligt komplett lista på insektsfaunan i Sverige, förklarade Fredrik Ronquist, initiativtagare till projektet i maj månad.
MAGNUS ANDERBERG