Starta Eget det är frågan...
KÖPINGSVIK
Nu har de träffats nio gånger, de som deltog i Borgholms kommuns Starta Eget-kurs i Hagaborgs kurslokal i Köpingsvik, under ledning av Sigrid Ahl från Borgholms Näringslivskontor.
Efter kursintroduktionen den 3 oktober, då man också redogjorde för sin eventuella affärsidé och lyssnade till erfarenheter från de som redan driver eller har drivit företag, fortsatte man att träffas varje vecka efter arbetstid. Systematiskt har kursdeltagarna gått igenom bolagsformer, ekonomi, säljteknik, marknadsföring, försäkringar, bankkontakter, skatter, regler, lagar, bestämmelser och affärsplaner. Syftet, var inte att alla kursdeltagare skulle starta eget, betonade Sigrid Ahl. Det är bra att känna till vad som krävs som företagare, innan beslutet fattas. Sista kvällen mötte kursdeltagarna en ung företagare som säljer sina varor på nätet, Stina Lagerström.
DATANÖRD
Jag är datanörd, förklarade Stina och beskrev sedan, hur hon nu, efter några år, kan se att hennes idé håller och att företaget går runt. Hon kan inte anställa någon än, det är för dyrt. Men hon menar att det viktigaste är att man har ordning på allt. Varje enskild post i bokföringen, alla detaljer som gör att man slipper bruna brev med krav på redovisning och obehagliga besök av kronofogden. Att akta sig för att köpa upp alla intjänade pengar innan man vet vilka utgifter man får. Att vara positiv i sitt tänkande men ändå inte falla för frestelser som dyker upp. Man får vara beredd på jätteorder och om inga order alls kommer in, då måste man se över sin marknadsföring.
Stina visade sin egen E-sida med den planering hon byggt upp och förklarade ingående skillnaderna mellan olika företagares sätt att marknadsföra sina produkter. Stinas Lagerströms företag går bra, hon är nöjd, men menar att hon hade tur. När hon startade var det inte så många i som tävlade om samma kunders intresse på nätet. Nu har antalet tiodubblats.
HEMSIDOR
75 procent av alla företag har en hemsida för presentation av företaget. Det är ett säkert sätt att bli känd. Det är också där man kan visa om man är pålitlig som företagare eller inte. All näthandel är inte seriös. Den som enbart säljer i butik har en fast kundkrets och en grupp strökunder. Den som enbart säljer på nätet, kan inte nonchalera någon kund. Alla måste behandlas med största möjliga omsorg om det ska bli ett framgångsrikt företag. Men inte heller på nätet är alla kunder fasta, återkommande.
Det finns risker med all handel. Det finns kunder som inte tänkt betala. Därför ska man ha direktkontakt med ett inkassoföretag som får kundens namn och adress i samband med köp. Den hederliga kunden märker ingenting, men den som slarvar får snart veta vad klockan är slagen. Detta för att skydda säljaren från bedragare. Men liknande regler finns förstås för kunderna mot oseriösa säljare. Man bör läsa konsumentköpslagen om rättigheter och skyldigheter, dom är till för att alla ska känna sig trygga.