Stark försämring av djurskydd
MÖRBYLÅNGA
”Det kommunala självstyret raseras och vi anses vara inkompetenta” Från och med årsskiftet fråntas kommunerna sin myndighetsutövning när det gäller djurskyddet. Länsstyrelserna tar över – och det kommer inte att fungera.
– Nej, hur ska det göra det med hälften så många inspektörer som nu, och med usel kännedom om hur det står till ute på fältet, säger Mats Lindahl, miljö- och byggnadschef i Mörbylånga kommun.
Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) har ivrigt påhejad av bland annat den oerhört inflytelserika bondeorganisationen LRF, hårt drivit frågan. Djurskyddet ska tas bort från kommunerna, det har fungerat dåligt, har det hävdats från centralt håll. Det blir bättre om djurskyddsfrågor hanteras centralt av staten via länsstyrelserna.
Att LRF så villigt hoppat på just det tåget beror förmodligen till största delen på att jordbruksministerns förslag, som blir verklighet efter årsskiftet, även innebär att lantbrukarna slipper betala den avgift man tidigare fått punga ut med just för djurskyddsinspektioner. Nu ska det allmänna, det vill säga alla vi skattebetalare, stå för notan i stället. Men blir skyddet för djuren bättre?
– Nej, inte alls, hävdar Mörbylånga kommuns miljö- och byggnadsinspektör, Mats Lindahl bestämt.
VEM SKA BETALA?
– Länsstyrelserna har för det första inte fått de resurser de borde. Idag finns det 13 inspektörer i länet (varav Mörbylånga kommun har en, reds anm). Nästa år ska djurskyddet skötas av sex inspektörer. Det säger sig självt att inte det räcker. Särskilt inte då Kalmar län är ett av landets, för att inte säga landets, jordbrukstätaste område.
Mats Lindahl har mycket svårt att förstå Eskil Erlandssons och regeringens argumentation.
– De påstår att djurskyddet inte fungerat bra hittills. Det är inte sant. Vi har en nära kontakt med djurhållarna och en lokal kännedom som en centraliserad myndighet aldrig kan få. Vi kan agera snabbt och reda ut och klara upp misshälligheter på ett mycket effektivare sätt.
Mats Lindahl anser också att det nya ”betalningssättet” för djurskyddet är felaktigt.
– Självklart ska djurhållarna själva betala för tjänsten, och det är en tjänst. Det ska inte skattekollektivet göra. Jämför med exempelvis livsmedelstillsynen. Där får företagen själva stå för kostnaderna för tillsynen.
INTE KOMPETENTA?
Enligt Mats Lindahl kommer djurskyddet alltså att bli mycket sämre. Och kritiker som hävdar att djurskyddet tidigare vart eftersatt kommer att längta tillbaka till den tid då kommunerna skötte tillsynen.
– Det blir sämre tillsyn. Den kan dessutom inte bli regelbunden med så lite personal och så dålig lokal förankring. Risken för skandalrubriker i media är överhängande. En annan, politisk aspekt som Mats Lindahl tycker är märklig är den borgerliga regeringens strävan efter att centralisera.
– Det är uppochnedvända världen. När jag var ung strävade vänsterrörelserna hårt för att få så mycket som möjligt förstatligat och centraliserat. Nu gör borgarna samma sak.
Och det kommunala självstyret?
– Det här förslaget är en omyndigförklaring av kommunalt självstyre. Vi anses inte vara kompetenta att sköta djurskyddet.
Vad händer med den tjänsteman som sköter djurskyddet i kommunen efter årsskiftet?
– Hon (Lotta Lövenklev, reds anm) har vid sidan av sitt arbete som djurskyddsinspektör även handlagt miljöfrågor inom jordbruket. Nu får hon en utökad tjänst som miljö- och hälsoskyddsinspektör.