Nyheter

”Stäng skolan i avvaktan på mögelinspektion!”

Nyheter • Publicerad 1 september 2006

Färjestadens Föräldraförening begär att Mörbylånga miljö- och byggnadsnämnd värnar barnens hälsa och omgående stänger avdelningarna Boken och Eken på Färjestadens skola i avvaktan på en fullständig inspektion av mögelproblemen, alternativt rivande av baracker och uppförande av ersättningslokaler.

– Föreningen ber nämnden beakta att flertalet elever redan har suttit ett eller flera år i dessa lokaler med mögel konstaterat i golvet och utan fungerande ventilation. Deras framtid är därmed extremt hotad, skriver föräldraföreningens ordförande Betsy Gottfridsson.

Anmälan om mögelinspektion och stängning av skola är ställd till miljö- och byggnadsnämnden men också sänd till kommunstyrelsen, skolnämnden, tekniska nämnden och skolledningen.

Föräldraföreningen är inte nöjda med den undersökning som gjorts av avdelningarna Eken och Boken på Färjestadens skola. Inspektionen har hittills bara avsett byggnadernas grunder.

– Efter samtal med expert på arbetsmiljö och hälsa kräver nu föräldraföreningen att det genomförs en totalundersökning av husen, skriver Betsy Gottfridsson.

Föreningen vill ha svar på om det finns mögelsporer i luften.

Under höstlovet ska ventilationen på avdelningarna Eken och Boken bytas ut och förbättras. Fläktar ska fram till dess få bort fuktskadorna under de bägge byggnaderna. Några ytterligare åtgärder vidtas inte förrän efter vecka 44.

– Föräldraföreningen avvisar bestämt detta förslag då det innebär att vänta för att se om de barn som idag far illa också gör det efter vecka 44 och om det blir fler barn som far illa även i fortsättningen. Det innebär att ansvariga och nämnden kallt med ekonomisk beräkning sitter och betraktar om något mer barn ska insjukna och få livslånga sjukdomar, skriver Betsy Gottfridsson.

Mörbylånga kommuns skolchef Ann Willsund förstår föräldrarnas oro.

– Informationen vi har fått av besiktningsföretaget Conservator är att det inte är någon fara för barnens hälsa.

Skolledningen har av tekniska förvaltningen fått beskedet att det inte behövs någon inspektion av väggar och tak.

Är det fler barn med allergiska besvär på Färjestadens skola än på andra skolor?

– Vad vi vet så är det inte fler barn i Färjestaden än riket i övrigt med sådana problem, säger Ann Willsund.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.