Annons
Nyheter

Stammisar längtar till måndag

Nyheter • Publicerad 4 mars 2013

GÅRDBY

Det är inte alla som längtar till måndag förmiddag. Men det gör gänget med präster, diakoner och kyrkliga pedagoger som varje måndag träffas på Gårdby kafé.

Annons

– Man blir inspirerad av att träffa alla, vi inspirerar varandra, säger Eva Munther.

Hon sitter längst in i kaféet, tillsammans med maken Christer, paret Björn och Ingrid Berglund samt Gerd Ziegfeldt.

– Vi är järngänget, de mest trogna. Gerds man Torsten brukar också vara med men han jobbar idag.

I fem års tid har de träffats här varje måndag klockan tio. Ibland är de två, ibland tio personer. Ingen vet i förväg vilka som ska komma.

– Vi kan skicka ett sms och bara skriva ”Gårdby?”. Då får vi en glad gubbe tillbaka och så vet vi att någon är här, säger Ingrid.

ALDRIG JOBBSNACK

Solen skiner in genom fönstrens spetsgardiner och på faten ligger delvis uppätna bullar. Muggarna med te och kaffe töms i takt med att samtalsämnena läggs till varandra. Leker barn med kor idag, eller är det bara dinosaurier som gäller? Ska man ha en eller två bilar? Och hur kommer det sig att Eva varit intresserad av indianer sedan hon var liten?

De flesta av dem är anställda inom svenska kyrkan så tron har de gemensamt och den blir också en naturlig del av mötena.

– Ofta blir det seriösa och djupa samtal, men vi skrattar också väldigt mycket. Man är alltid glad och uppsluppen när man kommer härifrån, säger Eva.

– Och vi pratar aldrig skit om andra präster eller anställda, säger Björn och de andra håller med om att egentligen blir det inte särskilt mycket jobbsnack över huvud taget. Den kyrkliga organisationen nämner de aldrig.

Annons

– Vi vet om varandras verklighet. Vare sig du är landsortspräst eller jobbar i stan så känner vi till vad alla gör och det behöver vi inte prata om, säger Christer.

Läs hela artikeln i tisdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons