Annons
Nyheter

Spritrazzia mot lada i Alböke

Nyheter • Publicerad 29 mars 2006

ÖLAND

En lada i Alböke användes som lagerlokal när två kalmariter sålde sprit på Öland och i Kalmar.– Det fanns en del sprit i ladan när vi tog oss in, berättar polisman Marcus Jägerbrink.

Annons

Enligt åklagare Lise–Lotte Norström har männen bedrivit yrkesmässig försäljning av alkohol, delvis inriktat mot ungdomar. Under perioden den 1 januari 2005 till och med den 8 mars i år ska männen ha sålt ”åtminstone 100 liter sprit, 90 liter vin och 3 800 liter starköl”, bland annat till ungdomar på Öland.

I åtalet sägs att männen vid ett 60-tal tillfällen sålt minst 3 liter sprit, 20 liter vin och 400 liter starköl till ungdomar mellan 14–19 år. Några av dessa är kallade till tingsrätten för att vittna mot männen.

medhjälp

Alkoholinköpen gjordes i Tyskland och med på utlandsresorna fanns två män från Mörbylånga respektive Färjestaden. Åklagaren hävdar att dessa två deltog i bilturerna av en enda anledning: för att lura tullen.

– Genom att Karlsson och Olsson (fingerade namn) har följt med i transportfordonet har det varit möjligt att passera tullen utan att mängden införda alkoholdrycker blivit ifrågasatta. På detta sätt har Karlsson och Olsson med råd eller dåd främjat den olovliga alkoholförsäljningen, skriver åklagare Lise-Lotte Norström och åtalar dessa två för medhjälp till olovlig försäljning av alkoholdrycker.

De två huvudmännen från Kalmar åtalas för olovlig försäljning samt olovligt innehav av alkoholdrycker och brottet betecknas som grovt eftersom försäljning skett till unga.

Den 8 mars i år är ett centralt datum i utredningen och åtalet, den dagen greps en av huvudmännen efter en försäljningsrunda på Öland.

– NN har den 8 mars 2006 dels på Trollstigen i Mörbylånga och dels i Alböke, Borgholms kommun, olovligen i försäljningssyfte innehaft 12,6 liter sprit, 4,2 liter vin och 57 liter starköl, konstaterar åklagaren i åtalet.

alböke-razzia

Polisen uppdagade den i samhället centralt belägna ladan då mannen hämtade sprit därifrån.

Annons

Vid hus(lad)rannsakan hittades än mer alkohol.

– Det fanns en del sprit i ladan när vi tog oss in, fast inte i några stora mängder. Jag skulle dock tro att det lagrats en hel del där, tippar polisman Marcus Jägerbrink, medverkande i polisrazzian i Alböke.

– Nja, det gick lugnt till, småskrattar han. Det enda problemet var att ingen hade nyckel till ladans skjutdörrar, så vi tvingades skruva bort några bultar. Men det hjälpte ortsbefolkningen till med.

Enligt uppgift finns släktband mellan en av huvudmännen och ladans ägare.

De två kalmariterna riskerar förutom böter och fängelsestraff dyra betalningar till staten, staten vill ha in knappt 90 000 kronor i ersättning för missade inkomster i form av utebliven alkoholskatt.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons