Nyheter

Spelade ut sitt allra sista kort

Nyheter • Publicerad 20 januari 2008

SÖDRA ÖLAND

Hovrätten avslår överklagan från den 34-åring från södra Öland som av tingsrätten dömdes till tio månaders fängelse för bedrägeri och urkundsförfalskning.

Ölänningen dömdes redan 1999 för grov förskingring, trolöshet mot huvudman och grov oredlighet. Han hade tagit pengar ur spelkassan i den affärsrörelse han drev för att finansiera sitt eget spelande.

SPELBEROENDE

I januari 2007 dömdes 34-åringen för bedrägeri till skyddstillsyn med den särskilda föreskriften att han skulle underkasta sig behandling mot spelberoende. I november var det emellertid dags för nästa dom. Han hade då lurat nio målsägare på pengar genom att bland annat utgett sig för att vara son till en känd Kalmaradvokat.

Återigen var det spelandet som gjorde att han ansåg sig tvungen att på ohederligt sätt skaffa fram pengar. Tio månaders fängelse blev straffet för 34-åringen.

BARA SPELBOLAG

Inför hovrätten har ölänningen klagat och sökt strafflindring. Mannen har förklarat sina brott med att han och hans familj blivit utsatta för hot. Han begick brotten för att kunna reglera en skuld. Enligt 34-åringen är nu den skulden betald.

Sedan han vistades vid behandlingshem för spelmissbrukare säger han sig inte spela något, mer än att han deltar i ett spelbolag med 90 kronor i insats per vecka. 34-åringen hävdar att det inte finns någon risk att han återfaller i brottslig verksamhet.

DOMEN STÅR FAST

Hovrätten finner emellertid inte det finns några som helst omständigheter som gör att den tidigare domen ska undanröjas. Tingsrättens dom på tio månaders fängelse står fast.

Hovrätten bedömer dessutom att risken för fortsatt brottslig verksamhet för 34-åringen är så stor att denne bör kvarstanna i häkte tills fängelsestraffet verkställs.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.