Annons
Nyheter

Spektakulärt lyft kom av sig

Nyheter • Publicerad 25 oktober 2007

OTTENBY

Ni har säkert sett dem när ni bilat runt i landet och här på ön. Egendomliga fackverkskonstruktioner med jättelika gröna klumpar högst upp. Gamla, militära pryttlar som tjänat fred och neutralitet i decennier. Men grejorna, ofta är det sjöradarsystem, har blivit till åren. Här och var är det alltså dags för byte till mer moderna tingestar. Men tornen är höga, jobbet farligt och blåser det för mycket så...

Annons

En gång i tiden när hela landet skulle förvaras till varje pris, drällde det av militära pryttlar lite varstans i landskapet. Nu när vi ska medverka till fred, välstånd och frid i Afghanistan och Chad med ett kompani eller två, så finns kanske inte riktigt det behovet. Men ett visst försvar och en viss uppsyn över våra gränser går till och med de nya moderaterna med på. Därför byter man nu ut några av våra gamla lågspanings- och sjöradarsystem.

Här på ön har det funnits två sådana tingestar – sjöradar modell PS-15. Den ena, den i norr, är redan utbytt. Och på onsdagen var det dags för tornet i Ottenby. Men när Ölandsbladet dundrar ner i den södra terrängdelen för att spana in ett spektakulärt lyft – vi talar om ett 110 meter högt torn med en tiotals ton tung radarmojäng i toppen, stor som ett trevåningshus – var det nära nog total stiltje på arbetsplatsen. Stiltje var det däremot inte i luften.

– Nej, det blåser för mycket så vi vågar oss inte på att montera ner apparaturen, förklarar Ann-Sofie Knutsson, byggledare för projektet.

KNEPIGT

Annars fanns förstås både kran, en gigantisk sådan, och manskap på plats. Men gränsen för ett lyft ligger vid fem meter i sekunden. Uppe på den nivå – cirka 110 meter, där kranen skulle jobba – blåste det cirka 12 meter.

– Även om det vore vindstilla, så är det inte precis ett enkelt jobb. Och blåser det så mycket som idag, så är det helt omöjligt. Så vi får vänta till det mojnar.

Annars har Ann -Sofie Knutsson basat för flera lyft och utbyten av gamla radartorn – ett milt sagt specialiserat jobb.

– När jag läste till fastighetsingenjör, kanske jag inte tänkte just på sådana här jobb, skrattar hon.

OSYNLIG

Någon gång i veckan, kanske redan under torsdagskvällen kommer dok den gamla radarklumpen att bytas ut mot en modernare variant som går under beteckningen PS-640. Enligt örlogskapten Stefan Jonasson på Försvarsmaktens telenät- och markteleförband (FMTM) är det ”en hyllvara”. Men den går förstås inte att köpa på Claes Ohlsson eller så.

Annons

– Nej, och vi har anpassat den för våra behov.

En poäng med den nya radarn är att den kommer att vara näst intill osynlig.

– Jo, till skillnad från de gamla burkarna så syns den nästan inte alls. Den smälter alltså bättre in i omgivningarna.

Och det sistnämnda kan förstås vara en poäng i sammanhanget. För alla sjöfarare blir det dock ett riktmärke mindre. De gamla radarburkarna syntes lång väg – och det kanske inte var riktigt meningen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons