Nyheter

Sparrisodlande Betsy fick Gyllene Pumpan

Nyheter • Publicerad 15 september 2006

BJÖRNHOVDA

Det blev sparrisodlaren Betsy Gottfridsson, Björnhovda, som tilldelades årets gyllene pumpa.

Betsy har, tillsammans med sin man Jörgen, ”med stort engagemang, nytänkande, entreprenörsanda och kunnighet moderniserat, förnyat och utvecklat verksamheten i Björnhovda”, konstaterar en enhällig jury.

I vanlig ordning föregicks utnämningen av stort hemlighetsmakeri, men pristagaren själv har vetat om det sedan hon fick ett samtal för två veckor sedan.

– Det var en underbar överraskning. Jag trodde först att de skämtade, sedan började jag gråta av glädje.

RÄDS EJ UTMANINGAR

På makarna Gottfridssons gård i Björnhovda odlas i dag huvudsakligen gurka, men också jordgubbar och fem sorters sparris. Det senare började man med för bara två år sedan. Det tog några år att investera eftersom grödorna är så dyra i inköp.

– Men att hitta den första sparrisen är som att hitta guld. Det är fantastiskt. Och vi ska gå över mer och mer till sparris, för gurkor är så osäkert.

Från och med denna säsong har odlingarna dessutom utökats med 120 plantor hösthallon. Ett ”experiment” som av de härligt röda hallonen att döma verkar falla väl ut.

– Min far är jordbrukare och brukar experimentera med nya saker, så det ligger väl i blodet. Det gäller att hitta på något nytt och våga satsa, annars försvinner man.

Betsy är inte den som räds utmaningar. Hon kommer ursprungligen från Costa Rica, men lämnade hemlandet för att studera i Europa, närmare bestämt i Polen. För att finansiera sina studier i socialpedagogik begav hon sig till Öland för att plocka jordgubbar, i likhet med så många andra polska studenter.

”EN EXOTISK PLANTA”

Och här blev hon kvar. Kärleken till ön, jordgubbarna och lantbrukaren Jörgen Gottfridsson fick henne att bli ölänning för gott 1997, då paret tog över gården efter hans föräldrar.

– Betsy är en förebild för många ”nysvenskar” – en exotisk planta som slagit rot och fått växtkraft i den öländska myllan, förklarade Göran OT Dahlberg när han läste upp motiveringen.

Fram till nu har Gottfridssons grödor mest sålts hemma på gården och i ett fåtal butiker. Man har försökt att få öns restauranger intresserade av överskottet – men ingen av dem har velat köpa.

– Men nu hoppas jag att de vill, även om det som ekologisk odlare är svårt att prismässigt konkurrera med importen.

Paret vill gärna utöka verksamheten och Betsy drömmer om att öppna en egen restaurang eller något liknande. Från tidig vår till sen höst har de visserligen fullt upp med odlingarna, men under vinterhalvåret är det inte lika mycket att göra.

”DET HÄR SLÅR ALLT”

För att få in lite extrapengar jobbar Betsy därför som timanställd på äldreboendet Rönningegården i Mörbylånga. Hon är också ledamot av Färjestadens föräldraförening och kandiderar dessutom till kommunfullmäktige för Centerpartiet – dock knappast på valbar plats (namn 41 på röstsedeln).

– Det behövs kraft, mod och envishet, och det har du visat att du har, konstaterade centerpartisterna Bernt Andersson och Saga Sigvardsson, vilka gärna strålade sig i glansen från partikamraten inför helgens val.

Maken Jörgen höll sig dock ödmjukt i bakgrunden. I dag var det Betsys dag, tyckte han.

– Men det är naturligtvis väldigt positivt för mig med.

Det är ju inte varje dag man tilldelas en gyllene pumpa, så även barnen Rebecca, Jessica och Micael gladdes storligen av uppståndelsen.

– Jag har varit med om mycket, men det här slår allt, sade Betsy, som får ta emot den Gyllene Pumpan vid invigningen av Ölands Skördefest i Årets by Stora Frö torsdagen den 28 september.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.