Annons
Nyheter

Sparkrav mot näringslivskontoret underkänns

Nyheter • Publicerad 20 februari 2012

ÖLAND

Anders Nyholm underkänner Borgholms drastiska budgetbantning mot Ölands Näringslivskontor.

Annons

– De kan inte ensidigt fatta ett sådant beslut. Den budget Ölands Kommunalförbund fattade i september gäller och kan inte upphävas ensidigt, anser han.

Striden om Ölands Näringslivskontor fortsätter. Nu på det formella planet. Borgholms drag att minska stödet till näringslivskontoret med en halv miljon kronor under 2012 anses formellt felaktigt.

Förbundsordningen i Ölands Kommunförbund, dit näringslivsverksamheten hör, ska sätta stopp för budgetbantningen.

BINDANDE

– Åtminstone i år, vill man annat får man ta det i Ölands Kommunalförbund och komma tillbaka till nästa år, säger näringslivskontorets chef Anders Nyholm och anser att lagt kort ligger.

– Den budget samma människor (läs Ilko Corkovic och Eddie Forsman) var med och tog för Ölands Kommunalförbund i september förra året gäller. Borgholm kan inte ensidigt gå in och ändra på budgeten, den är bindande i ett år, resonerar Anders Nyholm.

INGET ÄRENDE

Arbetsutskottet i Ölands Kommunalförbund träffades under gårdagen och enligt Anders Nyholm var ledamöterna – ordförande Kent Ingvarsson, Lisbeth Lennartsson och Tommy Eliasson – eniga.

– De konstaterade att det ärendet (att minska kontorets budget med 25 procent) inte finns i Ölands Kommunalförbund och att den budget som togs i september gäller. Ärendet finns inte på vårt bord, det som hänt är mer ett politiskt utspel, säger Anders Nyholm.

Vilka konsekvenser skulle en sådan minskning av er budget få?

Annons

– Det är också märkligt, att ingen hört sig för om konsekvenserna. Jag har inte ens tittat på det, men det säger sig självt att vi inte kan bedriva den verksamhet vi har idag. I så fall måste vi se över personalsituationen.

TITTA PÅ

Som Ölandsbladet tidigare berättat fattade fullmäktige i Borgholm i december förra året beslutet att minska stödet till Ölands Näringslivskontor med 500 000 kronor, vilket med viss automatik inneburit en sänkning från Mörbylånga med 663 000 kronor.

– Men då måste fullmäktige i Mörbylånga först säga sitt och sedan ska det upp Ölands Kommunalförbund och då är vi framme i april-maj, säger Anders Nyholm.

Socialdemokraternas Ilko Corkovic vill se ett hemtagande av näringslivsverksamheten och röstade för minskat stöd till kontoret.

– Jag känner igen det Anders säger från kommunalrådet, så har hon förklarat situationen. Men jag vet inte om det stämmer, det får jag titta på och det går ju att ändra på en budget i kommunen under innevarande år, säger Ilko Corkovic till Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons