Sparkrav drabbar äldreomsorg
BORGHOLM
Äldreomsorgen i Borgholm bantas med 22 tjänster på grund av besparingskrav från kommunledningen.
– Vi har inte råd med den höga bemanning som finns i dag, kommenterar Hillevi Österbo, tillförordnad socialchef.
2008 är, än så länge, ett dystert år för Borgholms kommun där flera tunga nämnder har stora budgetbekymmer. Prekärast är situationen i socialnämnden där prognosen pekar mot ett åtta miljoner kronor stort underskott, vilket Ölandsbladet tidigare berättat om.
– Alla förvaltningar är under hårt tryck och uppmanats att göra vad de kan för att hålla budget, säger Hillevi Österbo.
ELVA SÄGS UPP
Med kommunledningens tumskruvar på sig genomför socialnämnden radikala förändringar av bemanningen inom särskilda boenden i äldreomsorgen.
– Socialnämnden tog vid sitt sammanträde i veckan ett inriktningsbeslut som innebär att bemanningsnivån (personal per brukare) sänks till 0,75, idag är nivån från 0,76 till över två. I Borgholm ligger vi högt i jämförelse med länet och riket.
I personal innebär nedskärningen på Soldalen, Åkerbohemmet, Ekbacka 1,2,5 och 6 att 22 tjänster försvinner.
– Varav hälften behövs inom hemtjänsten. Resterande sägs upp och det gäller i första hand vikarier, först i en förlängning kan tillsvidareanställda beröras. Förändringen sker inte över natt, men inriktningsbeslutet innebär att vi tjänstemän ska börja jobba med detta nu för genomförande.
Konsekvenserna är enligt enhetschefernas konsekvensbeskrivningar få.
– Det man ser framför sig är ändrade arbetsuppgifter och mer teamarbete över ”gränserna”.
GLÄNTAN STÄNGS
Den 9 september ska kommunen träffa berörda fackliga organisationer för överläggningar kring personalminskningen. En enig socialnämnd fattade också beslutet att stänga avdelningen Gläntan vid Åkerbohemmet. Tio anställda berörs av beslutet.
– Där var det tänkt att starta kortidsverksamhet för äldre dementa med psykiska funktionshinder, men just nu finns inte pengarna för detta, säger Hillevi Österbo.
Två personer bor i dag på Gläntan och ska flyttas. Personalen, som under sommaren till övervägande delen jobbat inom hemtjänsten, erbjuds plats inom densamma.
– Vilket innebär att vikarier inom hemtjänsten sägs upp.
Sparpaketet beskrivs som ett ”radikalt grepp som ger effekt på sikt” och har även andra ingredienser, som anställningsstopp och investeringsstopp. Hur mycket som kan sparas i år är osäkert.
– Tjänstemannaförslaget till nämnden innehöll överhuvudtaget inga siffror eftersom många faktorer påverkar besparingen
”KLAR FÖRSÄMRING”
Den fackliga organisationen Kommunal är kritisk till såväl socialnämndens beslut som lagd budget.
– Budget måste läggas från verkligheten och man måste titta på hela kommunens budget, var är det vi ska värna om, vad ska prioriteras? Det är fel att pengarna styr, istället ska vårdbehovet styra. Vi vill värna om de gamla, säger Kommunals ordförande i Borgholm Cecilia Laneborg.
Hon ser flera konsekvenser av neddragningen.
– Det innebär en klar försämring inom vården, redan idag vill personalen hinna mer än de gör och de får inte mer tid nu. Det blir inte den goda omsorg som funnits.
– Och hur blir arbetssituationen för de som blir kvar? Vilka arbetstider får de? Detta kan i förlängningen resultera i sjukskrivningar, även om vi givetvis hoppas att det inte blir så, varnar Cecilia Laneborg.
Även det brådskande scenariot kritiseras.
– Den 9:e ska vi ha dialog, rådslag, och det känns tråkigt att nämnden fattat inriktningsbeslut innan man frågat personalen. Personalen om några vet var det kan sparas, nu tar man beslut och frågar sen. Det blir fel.