Sparchock i Borgholm - spara 50 miljoner
BORGHOLM
Expertisen har sagt sitt: Borgholm måste spara 50 miljoner kronor under en femårsperiod för att ha ekonomin i balans.
- Ett tungt och väldigt tydligt dokument, kommenterar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, (c).
Dra ner kostnaderna med 50 miljoner kronor under den kommande femårsperioden fram till 2013 - två av landets främsta experter på kommunal ekonomi ger kommunstyret i Borgholm en besk medicin.
I analysen, utförd av Bengt-Olof Knutsson och Björn Sundström från SKL (Sveriges Kommuner och Landsting), slås en gammal sanning fast en gång för alla: kostnadsnivån för barnomsorg och grundskola är högre i Borgholm än i andra jämförbara kommuner.
Enligt utredarna handlar det om 24 miljoner kronor i merkostnad per år. Kostnaderna i de övriga verksamheterna beskrivs som ”inte anmärkningsvärt höga”.
SMÅSKOLORNA
Med hänvisning till befolknings- och behovsutveckling ger utredarna kommunledningen rådet: ”Kommunen bör således planera för åtgärder som reducerar kostnaderna (äldre och handikappomsorgen undantagna) med cirka 50 miljoner under den kommande femårsperioden”.
25 av dessa 50 miljoner ska enligt Sundström/Knutsson läggas i beting som följd av förändringar i befolkningens storlek och sammansättning. Resterande 25 - 30 miljoner är rena kostnadsnedskärningar.
– De säger att vi inte kan ha småskolorna kvar, berättar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson efter tisdagens kommunträff med utredarna från SKL.
Till skillnad mot tidigare kostnadsutredningar ifrågasättes denna icke av kommunledningen.
– Ett tungt och väldigt tydligt dokument. De här två har erfarenheter från hundratalet liknande utredningar.
KOMMUNAKUTEN
Analysen från SKL ges hög prioritet i det ”kommunakut-arbete” Borgholm redan inlett.
– Den kommer att ligga som grund i det fortsatta arbetet för att minska kostnadsutvecklingen, liknande det kommunakutarbete Borgholm genomförde i i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet.
Hur 50 miljoner ska sparas har kommunalrådet inget svar på, hon är dock övertygad om att det är möjligt.
– Enligt analysen kostar kommunens verksamhet 1,5 miljoner kronor per dag och minskningen motsvarar 20 000 kronor per dag, ur det perspektivet ska det gå. Och hittade vi pengarna under kommunakutåren ska vi göra det den här gången också.
MISSNÖJE
Utredarna anser att kommunstyret, tjänstemän som politiker, har flera utmaningar framför sig. Finns tillräcklig kunskap om kommunens ekonomi hos de beslutande och hur ser kulturen kring budget och uppföljning ut, frågar de och har delvis fått svaren i enkätform där utvalda politiker och chefstjänstemän sagt sitt för att i princip såga det mesta i budgetväg. Missnöjet tycks stort – organisation, planering, uppföljning och spelregler anses ha fungerat ”ganska dåligt” eller ”dåligt” under de senaste åren.
– Lite förvånade att man underkänner det egna arbetet, men det kan också vara ett uttalat missnöje med den form av budgetprocess och arbete vi nu övergett, funderar kommunalrådet.
STOR KOSTYM
Lisbeth Lennartssons kommunstyrelsearbetsutskottskollega Eddie Forsman, (m), är inte överraskad av analysens slutsatser.
– Vi visste om att vi har för stor kostym. Verkligheten ser ut så här och nu ska detta matas in i det så kallade kommunakutarbetet, säger Eddie Forsman och ser direkt en konsekvens.
– Småskolorna, det går inte att hålla liv i dem längre.
IFATT
Att äldre- och handikappomsorgen samtidigt och i stort sett ska undantas från kostnadsslakten ser Lisbeth Lennartsson inget märkligt i.
– Under flera år är det där vi satsat pengarna och enligt analysen är vi i stort sett i fatt i äldreomsorgen, det fattas ett par miljoner till medelkostnad.
Analysen berättar också att kommunens skattesats är i nivå med länsgenomsnittet men något högre än jämförbara kommuners. Däremot redovisar IFO-sidan betydligt lägre kostnader än snittet.
MICHAEL STÅHL
michael.stahl@olandsbladet.se