Nyheter

Sopor, sopor och åter sopor

Nyheter • Publicerad 11 april 2007

ÖLAND

Annonser och vädjanden hjälpte föga.

– Som det brukar vara, kanske lite mindre, säger Rolf Åkesson på NCC efter den gångna påskhelgens sop-vedermödor.

”Vem kastar den första sop-påsen” undrade Ölandsbladet i lördagens tidninginför det stundande testet av Vägverkets nya sop-giv med stängda moloker vid rastplasterna efter 136:an. Ölandsbladet hade specialkoll på sop-utvecklingen vid rastplasterna i Övre Wannborga och har inte svaret på ”vem”, men kan rapportera att de första markplacerade sop-påsarna sågs tidigt, redan på långfredagen.

– Det räcker ju med att en kastar, sedan är det igång, konstaterar en bister Rolf Åkesson på NCC Öland, entreprenör åt Vägverket. Bland företagets arbetsuppgifter finns renhållning av Vägverkets rastplaster.

SEX TON

Avskrädespåse nummer ett i Wannborga kom snabbt att följas av flera. Den stora sopbehållaren på den nordligaste rastplatsen blev snart överfull vilket till slut skapade ett berg av svällda och kulörta plastpåsar på marken intill. Däremot tycktes stugfolket dra sig för att slänga sina helgsopor runt den lilla papperskorgen och den låsta moloken på den södra rastplatsen.

– Där var det kanske lite mindre, bedömer Rolf Åkesson med det något lakoniska tilllägget:

– Men annars var det som det brukar vara, det är ohjälpligt... Å andra sidan var det väntat, vi visste att sommarstugefolket skulle hit och rensa ut.

Med ”som det brukar vara” avses ansenliga ton av hushållssopor.

– Handlar om fem-sex ton. Det mesta fick vi bort tidigt på tisdagen.

Påskhelgens avskrädesvedermödor ska nu utvärderas. En möjlig slutsats är att samtliga sopbehållare, förutom papperskorgarna, ska bort.

– Det ska de också. De stora vågade vi inte plocka bort den här gången, men de ska bort de med.

Din rapport till Vägverket?

– Ja du, jag vågar inte säga det nu.

BEMANNA?

Benny Wennberg, vd för Borgholm Energi och därmed ytterst ansvarig för den kommunala sophanteringen gör i stort sett samma konstaterande som Rolf Åkesson.

– Lite bättre än tidigare, men fortfarande inte bra. Dessutom har intresset för vår ”okända” sop-tjänst, den som som vi nu slagit på trumman för, varit väldigt blygsam. Bara några få personer har hört av sig.

Extra-tjänsten innebär att soptunnan hämtas av kommunens entreprenör på den egna tomten och slipper därmed att stå ute efter vägkanten under lång tid. Helgens erfarenheter ska diskuteras med Vägverket.

– Det tycks som att vi fått ut lite av vårt budskap, frågan är hur vi fortsätter. Något som diskuterats är att bemanna rastplatserna under storhelgerna, berättar Benny Wennberg.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.