Sopkaos råder i Mörbylånga
MÖRBYLÅNGA
Medborgarna i Mörbylånga kommun har blivit drabbade av ett nytt sopsystem – och det totala kaoset har brutit ut. En hårt prövad medborgare har fått 20(!) brev från sopbolaget, Kalmarsundsregionens Renhållare (KSRR), medan många andra inte fått någon kontakt alls inför systembytet.
Kalmarsundsregionens Renhållare (KSRR) är en sammanslutning av fyra kommuner – Kalmar, Torsås, Nybro samt Mörbylånga. Dessa kommuner har beslutat att gemensamt ta hand om allt som rör sophantering. Den norra ö-kommunen är inte direkt med i samarbetet, men är ”associerad” medlem till nästa årsskifte. I och med de fyra kommunerna slöt ett samarbetsavtal blev beslutsfattarna också tvungna att komma överens om ett gemensamt sopsystem. Något som inte visade sig vara det allra lättaste. Mörbylånga kommun hade exempelvis infört vägning av sopor som en möjlighet för invånarna att påverka sina kostnader, medan exempelvis Kalmar inte hade något sådant system. Det gemensamma beslutet blev nu att invånarna i de fyras ”sopregion” ska betala efter volym i stället.
– Idiotiskt och kontraproduktivt, tycker somliga, däribland vice ordföranden i KSRR:s styrelse, Ove Karlesand (m).
Men Ove Karlesand och andra förespråkare för sopvikt fick ge sig. Så från och med 1:a januari är det volym som gäller.
FEL REGISTER
I samband med systemförändringen försvinner också alla eventuella dispenser. Det gäller bland annat de som haft så pass lite sopor att ta hand om att det räckt med tömning en gång i månaden, som i alla fall får finna sig i att sopbilen kommer var 14:e dag. I systemförändringen ingår också den enskildes rätt och möjlighet att välja sopkärlets storlek. Soptunnorna finns i olika storlekar. Den minsta är på 140 liter, den största rymmer 660 liter. Ju större desto dyrare – från 995 kronor per år till 4 222 kronor per år. Till detta kommer också en så kallad grundtaxa, lika för alla, på 735 kronor om året. Det gäller alltså att välja rätt och i tid. Slutdatum för valet var satt till den 3:e november. Men det datumet har kommit och gått utan att samtliga medborgare fått den nödvändiga blanketten. Dit hör exempelvis Mörbylångas egen sopgeneral, Ove Karlesand, som inte heller fått något brev från KSRR.
– Nej, det har jag inte, men jag känner en person som fått 20 brev från KSRR. Och senast jag träffade honom hade han besvarat 14...
Någonting har alltså gått snett. Vissa fastighetsägare har inte fått det efterlängtade (?) brevet, medan andra fått flera stycken.
Vad har hänt?
– KSRR har gått efter ett tjänstemannaförslag där man skulle använda sig av lantmäteriets och skatteverkets register. Och det slog ju förstås snett. Och det visste jag att det skulle göra. Många fastigheter har flera nummer.Och gamla fastighetsnummer kan ha bytts ut.
Men kommunen har ju ett register som funkat ända tills nu.
– Jo, det påpekade jag också, men de ville något annat. Nä, det här har gått alldeles för snabbt.
SKITPROBLEM
Vi påpekade här ovan att Ove Karlesand inte gillar det nya systemet som går efter volym i stället för vikt. Men det finns kategorier som gynnas av detta.
– Blöjfamljer till exempel. Och sådana som har katter som bara kan dumpa kattsanden i tunnan. Blöjor och kattsand är tungt, men tar ingen plats.
Man skulle förstås kunna lägga till sopmarodörer också. KSRR förutsätter givetvis att vi ska fortsätta att sortera och fara runt som skållade råttor med tidningar, flaskor och annan skit. Men varför det? Det är ju bara att dumpa i tunnan, om skräpet inte tar alltför stor plats.
– Jag efterlyser en morot. Det hade vi när vi vägde soporna. Och vi har varit duktiga på att sortera. Jag är inte lika säker på att den goda ”sopmoralen” kan upprätthållas med det här systemet.
Men du är ju en av de högsta beslutsfattarna i sammanhanget. Varför fixade inte du till det på bästa sätt?
– Demokrati du vet. Mörbylånga och Nybro gick ihop om att driva linjen om vägning av sopor, men vi blev nedröstade.
Det här är nu inte det enda sopproblemet. Det finns många knutar kvar att lösa. En sådan är latrintömning. Det finns, särskilt i den norra ö-kommunen, många sommarstugor som har torrdass.
Vad händer med det skitproblemet?
– Det är oklart. Vi vet faktiskt inte vad vi ska göra av det.
Och det var ju ett klart svar...
ULF HEDMAN
Val av sopkärlgår att göra direkt på KSRR:s hemsidatill och med den 17 november.