Annons
Nyheter

Sommarlov i Bregottfabriken

Nyheter • Publicerad 8 maj 2009

Vanligtvis brukar det inte vara särskilt stor uppståndelse när Hörningebonden Stefan Johansson, 40, släpper ut sina kossor för sommarbete.

Men när han i år öppnade ladugårdsdörren för Rosa, Klinta och de andra 120 kossorna var det inför flera hundra människor.

Annons

Arlas ”Kosläpp” har blivit en publiksuccé. I fjol lockades tjockt med folk till Arontorp. Nästan lika många hade i år sökt sig till Hörninge strax norr om Köpingsvik

– Det går ju inte att få bättre reklam för vår verksamhet, summerar mjölkbonden Stefan Johansson.

Visserligen har han väl fått lägga ett par dagar extra på att iordningställa inför kosläppet, men det är det värt.

– Vi är ju den lokala mjölkleverantören. Det är jättetrevligt att så många ville komma, säger Stefan Johansson.

Kossor som varit instängda en hel lång vinter blir som tokiga när portarna öppnar. Inte helt likt en getingstungen Tjuren Ferdinand så rusar djuren ut i sommarhagen.

Häftigt för ”sta’barna”, som man säger i bondeskrået.

Till kosläppet serverades mjölk och bulle. Över 400 bullar gick åt.

Efteråt kunde barnen passa på att klappa både kalvar och små lammungar. Detta medan den äldre generationen hade möjligheten att lära sig skilja på hö, halm och ensilage.

Sällan har det väl fotograferats så mycket på Johanssons gård som i lördags. Men det är klart, Arla lockade ju också med en fototävling där det gällde att fånga ko-släppet på bästa sätt. I förstapris fanns ett möte med den världsberömde naturfotografen Mattias Klum.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons