Annons
Nyheter

”Som blixt från klar himmel”

Nyheter • Publicerad 29 augusti 2007

MÖRBYLÅNGA

Fackbasen på Forsheda, Per Einar Tuvesson är lika chockad över nedläggningsbeskedet som övriga Mörbylångabor.

Annons

– Det kom som en blixt från en klar himmel. Bara för någon vecka sedan nyanställde vi fem personer.

Per Einar Tuvesson fick, ironiskt nog, beskedet om Mörbylångafabrikens nedläggning, när han satt på ett LO-möte i Borgholm.

– Jag var på en ordförandekonferens när telefonen ringde och jag fick meddelandet om att Trelleborg ville lägga ner fabriken i Mörbylånga och flytta produktionen till Estland i stället.

– Det har inte framkommit några som helst signaler om detta tidigare. Tvärtom, för två veckor sedan nyanställde vi fem personer och produktionen går för högtryck med mycket övertid för de anställda.

”DET FINNS MÄNNISKOR BAKOM SIFFRORNA”

Per Einar Tuvesson framhåller också tragiken i beskedet.

– För företaget är det bara siffror. Men det finns människor bakom siffrorna. Det är många i lite äldre som jobbar här och har jobbat mer än 30 år på Forsheda.

Per Einar Tuvesson ger inte heller mycket för Trelleborgkoncernens resonemang kring lönsamheten.

– Tiden kommer snart ifatt på andra sidan Östersjön. De är ju med i EU. Och lönerna kommer nog att ”harmoniseras” i hela EU-blocket.

Vad gäller nu?

– En förhandlingsdelegation kommer från IF Metall kommer ner för att hjälpa till. Och sedan gäller det att sy ihop lösningar för alla berörda.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons