Nyheter

Södvikskolan invigde multihus

Nyheter • Publicerad 16 april 2008

SÖDVIK

I strålande vårväder med flaggan i topp invigdes Södvikskolans multihus. Samtidigt som skolan hotas av nedläggning, visar man framtidshopp.

Man hade i alla fall tur med vädret! Invigningen av Multihuset skedde under bästa tänkbara förhållanden. Solen sken från en klarblå himmel, luften var frisk och ljum, alla barn från förskolan Gläntan och klasserna i Södvikskolan, lärare och föräldrar, var där. Från Borgholm kom kommunalrådet Lisbeth Lennartsson med en jättebukett rosor till alla föräldrar som hjälpt till med bygget och föräldraföreningens ordförande Mikael Almqvist gladde sig åt hur lätt det är att komma med förslag, alla ställer upp, utan undantag, sa han med ett belåtet leende.

Multihuset står i skolans lekpark, ett projekt som inte ska kräva något dyrbart underhåll, men skapa möjligheter till lektioner och organiserad sysselsättning utomhus. I ett tidigare reportage 29/12 2007, berättade vi om hur föräldrarna bidragit med frivilligt arbete och minskat kostnaderna drastiskt. Detta är ytterligare ett exempel på hur man tillsamman kan göra något positivt. Kommunalrådstalet handlade om skolorna på landsbygden. Själv har Lisbeth Lennartsson gått i Föra skola när hon var flicka. Hon uppskattade den lugna och fina miljön.

– När ni barn blivit stora, kom ihåg hur fint ni hade det i Södvik!

Så klipptes bandet av en liten pojke och Lisbeth Lennartsson bjöd in till allsång.

– Nu sjunger vi om Blåsippan uti backarna står, för den kan ni väl allihop, ropade hon och alla sjöng med. Sen utbröt korv- och saftkalas för stora och små.

NEDLÄGGNINGSHOT

Nedläggningshotet ligger över många skolor på den öländska landsbygden, även Åkerboskolan kan hotas av nedläggning, viskar olyckskorparna. Några föräldrar ville kommentera skriverier i pressen angående elevantalet i Södvikskolan.

Mikael Almqvist, ordföranden i Kristdemokraternas Ölandsavdelning, tillika ledamot i utbildningsnämnden, menar att man gör allt för att beslut som tas, ska ge möjlighet till fortsatt undervisning. Han ivrar till exempel för att flyktingfamiljer ska placeras i Persnäs men betonar samtidigt det oansvariga med för höga kostnader för underhåll jämfört med barnantal. Då hamnar vi i den situationen att totala underhållet, en miljon/år, delat på varje barn blir orimligt hög och att för få barn i klasserna försvårar kvalitet i undervisningen, samt att barnen inte får den sociala träning de måste ha.

Föräldern Pia Axelsson anser, att om man utgår från att det bara finns barn ur de lägsta klasserna i Södvikskolan, är budskapet till allmänheten felaktigt. Drygt 40-talet barn är inskrivna i Södvikskolan idag. Man har beslutat flytta barnen från Gläntans förskola i Södvik till Södvikskolan till hösten när de äldsta barnen börjar i Åkerboskolan.

Finns skolan kvar i någon form, är det lätt att starta om, säger Pia. Läggs den ner, öppnas ingen ny och ingen barnfamilj flyttar till Persnäs med omnejd. Varför skulle barnfamiljer flytta hit om det inte finns någon skola, frågar hon politikerna. Pia Axelsson hävdar att det är viktigt att föräldrarna väljer Åkerboskolan till barnen. Det är kvalitet på undervisningen och gott om plats, precis som i Södvik.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.