Nyheter

Socialnämnden till storms: 9,1 miljoner mer annars adjö?

Nyheter • Publicerad 23 oktober 2008

BORGHOLM

Hit men inte längre. Socialnämnden i Borgholm kräver 9,1 miljoner kronor mer i 2009 års budget än kommunledningen är beredd att satsa.

– Vi behöver 9,1 miljoner utöver ram för att kunna ta ansvar för nästa års verksamhet, säger ordförande Asta Ivarsson (c) och överväger att tacka för sig om tillskottet uteblir.

Rapport efter rapport och granskning efter granskning visar att socialförvaltningens verksamhet har låga kostnader i jämförelse med andra kommuner i länet och landet. Ändå brottas socialnämnden  år efter år med underbudgeterade finanser, där redan ingångsläget är fel.

– Jag tror att man blundar för den verklighet kommunen lever i med åldrande befolkning. Nu hoppas jag att de (kommunledningen) äntligen förstår att det här behövs, säger Asta Ivarsson efter nämndens eniga krav om 9,1 miljoner i budgettillskott nästa år.

– Det behöver vi för att kunna ta ansvar för nästa års verksamhet.

GÅR?

Svaret på frågan ”om inte, vad händer då?,” kan ruska om politikerleden i Borgholm. Efter att först  glidit undan med ”Det är en senare fråga” rappar Asta Ivarsson i med: 

– Då finns det alternativet att vi tackar för oss och går.

Socialchefen Lisa Källén följer i så fall nämndens väg.

– Då gäller det även mig, jag kan inte heller ta ansvar för en underfinansierad budget. Men det är en senare fråga, säger hon och tillägger:

– Vi driver en oerhört effektiv verksamhet, men man kan inte spara sig ur nivåfel och ett nivåfel i budget är det tvivelsutan.

FAKTA

Ett nytt kvitto på effektiviteten kom i nyligen i en färsk och extern konsultgenomlysning av handikapp-omsorgen.

– Även den visar på en kostnadseffektiv verksamhet där vi tillfyllest uppfyller det vi ska göra. Eftersom det kan finnas mycket myter om effektivitet och ineffektivitet känns det bra att få denna genomlysning,  nu har vi fakta, det är viktigt att kunna tala om hur det faktiskt är, säger Lisa Källén, möjligen med kommande budgetmanglingar i åtanke.

KATASTROF

Årets ekonomi är även den i obalans. Trots framgångsrika besparingar, där personalkostnaderna sjunker, går nämnden mot åtta miljoner i underskott.

– Besparingen äts upp av andra och nya kostnader, som placeringar inom IFO samt öppnandet av Klinta korttid, konstaterar Lisa Källén.

– Hade vi inte genomfört besparingarna hade det varit katastrof, menar Asta Ivarsson.

En stor del av besparingarna består av 0,75-bemanningen inom äldreomsorgen, tidigare föremål för protester från personalen, nu på väg att genomföras.

– Det går jättebra och nästan lättare än jag trodde, säger Lisa Källén och berättar att förändringen ner till 0,75 tas pö om pö och att inriktningen redan gett resultat.

– Det syns i budgetuppföljningen, kostnaderna sjunker och det är det man vill se från politiskt håll.

FINNS KVAR

I juni begärde socialnämnden åtta miljoner kronor i tillskott för att täcka upp underskottet, helt enligt den regelbok fullmäktige har för budgetöverdrag.

– Äskandet ligger kar hos fullmäktige för kännedom men utan beslut. Och behovet finns kvar, bedyrar Asta Ivarsson (c).

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.