Nyheter

Socialnämnden i Mörbylånga begär 6,5 miljoner extra

Nyheter • Publicerad 19 april 2006

MÖRBYLÅNGA

Socialnämnden har tidigare aviserat att man kommer behöva utökade ramar inför nästa år, främst för att möta de ökade kostnaderna för kommunens äldre. Efter tisdagens extrainsatta nämnd står det klart att det rör sig om cirka 6,5 miljoner kronor.

Det är det nya äldreboendet på Äppelvägen i Färjestadensom står för merparten av ökningen. Sju platser till en kostnad av 440 000 kronor per plats ger en prislapp på 3 080 000 kronor.

Den andra stora posten är hemtjänsten, som under de två senaste åren ökat med 20 procent, en tendens som man räknar med skall stå sig. För detta vill nämnden ha omkring 1,6 miljonerinför 2007.

– Vi har kontroll på läget, men hemtjänsten är ett bekymmer där marginalerna är små. Människor måste få hjälp antingen det är tre meter snö eller trettio grader varmt, säger socialchef Tommy Nyberg.

MÅLET ÄR EJ ATT SPARA

Som Ölandsbladet skrivit om tidigare genomgår äldreomsorgen en omorganisation, vilken bland annat innebär en ökning av antalet demens- och korttidsplatsermed åtta respektive femton platser. Om dagens personaltäthet skall bibehållas, vilket är önskvärt, innebär detta en ökad kostnad med 1,1 miljoner.

– Huvudmålet med omorganisationen är inte att spara pengar, utan att göra det bättre för våra brukare, påpekar Tommy Nyberg.

Men det är inte bara de äldre som det behövs mer pengar till. Även antalet biståndsbedömda timmar inom socialpsykiatrinväntas öka under nästa år. Detta kommer uppskattningsvis att innebära en kostnadsökning på motsvarande 700 000 kronor.

FYRA PROCENTS ÖKNING

Totalt har socialnämnden begärt 6 480 000 kronor, utöver de 172 miljoner som var tänkt, en ökning med fyra procent. Men socialchefen reserverar sig med att beräkningarna är schablonmässiga, det vill säga gjorda mellan tummen och pekfingret.

Förra året klarade Tommy Nyberg av ett nollresultat, vilket inte många av hans kollegor runt om i landet kan skryta med, och även årets första tre månader har gått jämnt upp – utanutökade ramar.

– Men det klarade vi av tack vare att vi lagt upp en buffert till i år, förklarar han.

Den goda ekonomin som landets finansminister skryter vitt och brett om verkar inte nått Mörbylånga.

– För oss är det ingen större skillnad, konstaterar Tommy Nyberg.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.