Annons
Nyheter

Socialnämnden håller budget men kan behöva mer nästa år

Nyheter • Publicerad 7 april 2006

MÖRBYLÅNGA

Efter det första kvartalet kan socialnämnden i Mörbylånga konstatera att ekonomin är fortsatt god. Men satsningarna på äldrevården kan göra det nödvändigt att begära mer pengar till nästa års budget, varför det kommer hållas en extra nämnd om drygt en vecka.

Annons

– Ekonomin ser fortfarande ganska bra ut. Vi ligger på ett nollresultat och håller vår budget. Men kostnaden kommer att öka med cirka 20 procent i och med fler ärenden, rapporterade utredningssekreteraren Jonas Jansson, när han i förrgår redovisade den ekonomiska rapporten från första kvartalet.

FLER ÄRENDEN

Omorganisationen av äldreomsorgen med exempelvis fler demensplatser kommer att kosta mer, liksom hemtjänsten och äldreboendet Äppelvägen.

Fler demensplatser innebär en högre personaltäthet och Äppelvägen med sju nya platser ger ökade driftskostnader med nästan tre miljoner kronor (400 000 kronor per boende).

Totalt har antalet ärenden ökat med 20 procent. Ökningen beror till viss del på att Alungården stängts, men det är inte hela förklaringen.

Befolkningsutvecklingen i norra kommundelen är expansiv och det faktum att de äldre bor kvar längre hemma ger en högre belastning på hemtjänsten. Försörjningsstödet har också ökat för kommunen i och med Försäkringskassans tuffare tillämpning vid sjukdom.

INTE OVÄNTAT

Allt sammantaget gör att socialnämnden, trots en god ekonomi i dagsläget, kan behöva begära mer pengar av kommunen inför nästa år. Snart skall budgeten för 2007 beslutas, varför nämnden kommer att ha ett extra sammanträde den 18 april.

Men det är ändå inga alarmerande siffror, lugnar Jonas Jansson.

– Det är ju en förväntad utveckling.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons