Nyheter

Socialens bokslut bättre än väntat i Mörbylånga

Nyheter • Publicerad 13 februari 2008

Mängder med spaltmeter har offrats på Mörbylånga socialnämnds underskottsmiljoner. Och visst bokslutet för för 2007 visar även det på minussiffror – ungefär åtta miljoner back. Men det är förstås betydligt bättre än befarade 18 minusmiljoner...

Nu på onsdag ska håller Mörbylånga kommuns socialnämnd ett extra insatt sammanträde. Den enda punkten på dagordningen lyder: bokslut för 2007.

De preliminära siffrorna kanske inte ger anledning till direkta glädjetjut. Men resultatet har blivit mycket bättre än befarat.

– Strax innan sommaren talades det om minus på 18 miljoner. Men det blir det tack och lov inte, säger en hyfsat nöjd ordförande, Claes Brolinson (c).

– Vi kommer att landa på knappt åtta miljoner minus. Och det får vi vara nöjda med.

Enligt Claes Brolinson beror det bättre utfallet på att enhetscheferna gjort ett utomordentligt jobb.

– Man har mycket bättre kostnadskontroll och medvetenheten är tydligare.

Frågan är då hur innevarande år kommer att förlöpa. Blanda annat har kommunen från och med årsskiftet gjort en överenskommelse med landstinget om att ta över all hemsjukvård. För det har man fått betalt med 26 skatteören, vilket enligt tidigare beräkningar är tre miljoner kronor för lite.

– Vi har inte det fullständiga svaret idag,men risken finns att det blir en ekonomisk smäll.

– Kommunledningen hoppas på att en inflyttning ska ge större skatteintäkter. Men de pengarna är inte precis öronmärkta för socialförvaltningen.

Andra möjliga orosmoment är oförutsedda händelser som exempelvis inflyttning av vårdkrävande personer. Det kan låta cyniskt i överkant, men det har förekommit att kommuner försökt hindra vårdbehövanden att flytta till kommunen.

– Ett enda fall kan kosta flera miljoner. Så ser den krassa verkligheten ut.

Hemsjukvården är en av de större kostnadsbitarna i socialförvaltningens ekonomiska pussel.

– Och vår befolkningspyramid ser inte särskilt bra ut, tycker Claes Brolinson som dock är glad över den inflyttning av barnfamiljer som skett i särskilt den norra kommundelen.

Den kommande flyktingmottagningen – Mörbylånga har sagt ja till fem platser för så kallade ensamkommande flyktingbarn/ungdomar – kommer inte att belasta kommunens budget (men väl statens).

– Nej, vi får hundraprocentig kostnadstäckning från Migrationsverket för de fem platser under det år vi skrivit avtal.

– När året har gått får fullmäktige besluta om vi ska fortsätta.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.