Annons
Nyheter

Socialdemokrater ute på turné

Nyheter • Publicerad 19 november 2008

MÖRBYLÅNGA

Kan en riksdagsledamot ta upp en lokal, vardagspolitisk fråga, långt bort från visioner, samkönade äktenskap och andra viktigheter, och göra den till ett hett ämne i riksdagen? Självklart säger väl de flesta medborgare, men vi tvivlar...

Annons

Plötsligt har riksdagspolitikerna bildat kö över Ölandsbron för att beskåda verkligheten på ön. Häromveckan var regeringens alkoholpolitiske talesman Jan Rickard Andersson (m) på besök i Degerhamn för att kolla ölet hos Morgan Peilot (nåja, kanske inte enbart det) och på måndagen dök tre stycken socialdemokratiska riksdagsledamöter – Désirée Liljevall, Krister Örnfjäder och Dan Nilsson – upp i Mörbylånga kommun. Förra årets s-märkta Ölandsturné förlades till den norra ö-kommunen, men nu var det alltså dags för den södra.

– Det är oerhört viktigt att vi kommer ut i landet. Och självklart måste vi som representerar länet ha bra koll på vad som är på gång i vår landsända, poängterade Krister Örnfjäder.

Måndagens program var annars rätt fullspäckat för de tre. Turnéledaren Michael Granstedt (s-ledamot i Mörbylånga fullmäktige och i kultur- och fritid) började med att skyffla ner partikamraterna till Alungården i Degerhamn. Och det var också där som valda delar av lokalpressen stötte till. (Senare under dagen drog turnén vidare mot Guldfågeln och Förskolan Växthuset i Torslunda.)

FRÅNVARANDE

På Alungården blev det förstås mycket tal om vårdrelaterade frågor, Krister Örnfjäder har för övrigt en civil bakgrund som sjukvårdsbiträde, och det lokala s-partiets önskan om att sparka igång äldreboendet i bygden.

– Det är inte bara det att befolkningen blir äldre här nere i de södra delarna. Äldre flyttar också gärna hit till golfen (det vill säga Grönhögen, reds anm), påpekade exempelvis Birgitta Rosqvist (s), som har sin arbetsplats inom äldrevården.

Och visst är lokala frågor intressanta, särskilt för en lokaltidning. Men vi ville förstås också gärna få lite politiskt skvaller från den stora världen där ute, bortom Ölandsbron. En s-riksdagsman som var påtagligt frånvarande under rundresan var Håkan Juholt, som också nöter vårt läns bänk i riksdagen.

Varför?

– Ja, du förstår han är ju tillförordnad partisekreterare nu så han har fullt upp lite överallt, påstod Désirée Liljevall och fick nickande medhåll av partikamraterna.

Och medan vi ändå var inne på de senaste förändringarna inom den högsta partihierarkin kunde vi förstås inte låta bli att fråga om det kommande EU-valet och paritets egendomliga valsedel som toppas av avgående partisekreteraren, Marita Ulvskog, tidigare rabiat EU-motståndare. På fullt valbar plats (nummer fem) återfinns ju också vår egen Anna Hedh, som inte precis gjort sig känd för att omfamna EU-tanken.

Annons

– Men det är väl bra, sa Krister Örnfjäder.

– Marita har fantastiska, personliga kopplingar med socialdemokratin ute i Europa och kan jobba för paritets intressen.

Men att föra fram två klara motståndare, är inte det konstigt?

Men där blev det inget klart svar. Sakkunniga bedömare gissar dock att socialdemokraterna försöker locka det numera näst intill avdöda partet junilistans folk över på sin sida.

EU INTE DÖTT

Ölandsbladets försök att föra in EU i debatten även på lokal nivå, stödpengar till utveckling av södra Öland exempelvis, slog också slint. Désirée Liljeval hävdade dock bestämt att ”EU inte alls är något som vi skyfflar under mattan i riksdagen”.

– Nej, verkligen inte. EU-frågorna är inte alls döda. Varje vecka har vi en föredragning får EU-nämnden som håller oss uppdaterade.

Och det är säkert sant. Men EU-nämnden behandlar, till skillnad från de olika utskotten inte förslag till riksdagsbeslut. Apropå utskott så sitter Désirée Liljevall som ordinarie ledamot i trafikutskottet.

Kan du inte lyfta upp frågan om den risiga vägen mellan Färjestaden och Mörbylånga, för att nu ta en vardagspolitisk, lokal fråga?

Och så får vi då en lektion (på grundskolenivå) om hur en riksdagsledamot arbetar med sådana frågor. Désirée Liljevall förklarar att man kan ställa skriftliga frågor, interpellera skriva motioner...

Annons

– Och så har vi riksdagens frågestund.

OK, OK, men kan du något åt vägen. Ordna en majoritet i riksdagen som fixar fram några öronmärkta miljoner så att den breddas exempelvis?

– Jag kan ta upp ärendet i en motion eller så kan jag...

Hursomhelst så hävdade såväl Désirée Liljevall som partikollegorna Örnfjäder och Nilsson med en mun att de känner ett särskilt ansvar för Öland. Och det låter väl bra. Nu väntar vi bara på att vägen till Mörbylånga lyfts bort från Vägverkets topp 100-lista över de farligaste landsvägarna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons