Nyheter

Socialchef tar ledigt

Nyheter • Publicerad 26 maj 2010

BORGHOLM

Borgholms socialchef Lisa Källén har tagit ledigt på obestämd tid. Enligt en skrivelse från ledningsgruppen på socialförvaltningen anser Lisa Källén att det är omöjligt att leda en verksamhet med ständigt underfinansierad budget.

– Hon har ”gått hem” med ekonomin som huvudorsak, bekräftar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C).

Efter ett möte i chefsgruppen i Borgholm där budgetplaneringen för åren 2011 – 2013 diskuterades kom beskedet att socialchefen Lisa Källén temporärt (?) tackat för sig.

Anledningen ska vara kommunledningens ovilja att ge socialnämnden rätt budget. Flera år av underfinansiering redan i ingångsläget har medfört en pressad arbetssituation för de anställda på alla nivåer inom socialförvaltningen.

OROVÄCKANDE

Ölandsbladet har inte kunnat nå Lisa Källén för kommentar, men i en skrivelse till kommunledningen ger socialförvaltningens verksamhetschefer, bland annat IFO-chefen Hillevi Österbo och äldreomsorgschefen Gudrun Johnsson, sin syn på situationen.

Under rubriken ”Konsekvenser för socialförvaltningen utan socialchef” sägs:

– Att driva en verksamhet utan rimliga resurser påverkar all personal inom en förvaltning. I dag står vi inför att Lisa inte anser sig kunna ta ansvar för socialförvaltningens verksamheter.

– Att Lisa inte anser sig kunna ta ansvar är bekymmersamt och oerhört oroväckande. Detta ställningstagande av Lisa beror till stor del på en ansvarskänsla gentemot socialförvaltningen och har inget att göra med hennes förmåga att leda.

I skrivelsen ger verksamhetscheferna Lisa Källén sitt fulla stöd.

– Vi står bakom Lisa i hennes ställningstagande att det är omöjligt att leda en verksamhet med ständigt bristande budget i förhållande till behoven.

MANTRA

Lisa Källéns kontroversiella beslut beklagas av kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

– Lisa är mycket kunnig, kompetent och en populär socialchef. Jag hoppas att hon snabbt kommer tillbaka och vi kommer alla att jobba för att hon också gör så.

Frågan om socialnämndens ekonomiska situation kommenteras med ett bekant mantra, den att nämnden under flera år fått utökade ramar.

– Socialnämndens budget har utökats med 16,5 miljoner kronor sedan år 2007, preciserar Lisbeth Lennartsson.

Men trots tillskotten har de ändå underfinansierade budgetar, varför är det så svårt att ge socialnämnden rätt budget, en budget efter de behov som finns?

– Från år 2007 till nu år 2010 har vi sänkt utbildningsnämndens anslag med 11,6 miljoner kronor samt driftskostnaderna för tre nedlagda skolor. Vi har på alla sätt försökt och fortsätter försöka prioritera socialförvaltningens verksamhet, svarar kommunalrådet.

LEDIG

Det andra Allians-benet i Borgholms politiska styre utlovar insatser för snar Källén-comeback.

– Jag, och mitt parti, kommer enträget jobba för att Lisa Källén blir kvar i Borgholm och att hon får rätt förutsättningar för sitt jobb, säger Moderatpolitikern Eddie Forsman.

Enligt kommunchefen Lars H Frick är Lisa Källén ledig tills vidare.

- Utifrån det samtal jag hade med henne i dag (onsdag), ett mycket bra sådant, är min kommentar att Lisa fullgör de svåra frågorna för att i övrigt vara ledig.

Hur länge kan Lars Frick inte svara på.

– Nu tar vi någon vecka på oss för att sedan gemensam titta vidare på en bra lösning på situationen.

Från socialnämndens ordförande Asta Ivarsson (C) har det ännu inte kommit någon offentlig reaktion på Lisa Källéns beslut.

OFÖRÄNDRADE RAMAR

Som Ölandsbladet tidigare rapporterat har socialnämnden i kommunledningens budgetplanering från den 30 mars oförändrade ramar, och därmed på årets nivå, fram till 2013.

Detta trots kraftigt växande behov där budgeten för i år snabbt spräcktes med tilläggsbudgetering på fem miljoner kronor som följd.

I samma planering har även utbildningsnämnden oförändrad ram, där verksamheten enligt den senaste elevutvecklingsprognosen från utbildningsförvaltningen minskar med 115 elever från läsåret 2009/2010 till läsåret 2013/2014.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.